Hlavní obsah

Benčík končí jako mistr republiky, ještě chce veteránský titul

PRAHA

Cyklista Petr Benčík se rozhodl po 17 letech mezi profesionály ukončit kariéru. Trojnásobný mistr republiky v silničním závodě jednotlivců, jenž v neděli oslavil 36. narozeniny, se chce naplno věnovat podnikání. I po oficiálním konci kariéry by se ještě letos rád objevil v některém ze závodů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Petr Benčík (vpravo) končí s profesionální kariérou.

Článek

"Měl jsem v plánu ještě jezdit a měl jsem i smlouvu na další rok, ale okolnosti byly jiné. Jako kdyby to někdo nastavil, že to tak má být," řekl dnes na tiskové konferenci v Praze. "Rozhodl jsem se ze dne na den. Doufám, že se nebudu vracet jako někteří z velikánů cyklistiky," doplnil.

Těší ho, že může končit jako mistr republiky. "I když nejsem první, už mě předběhl Míla Kejval," uvedl Benčík, který triumfoval nejen loni, ale také v letech 2010 a 2008.

Nejvíc pyšný je na to, že dokázal vyhrávat mistrovství republiky napříč všemi kategoriemi od žáků až po dospělé. "Chybí mi ještě veteráni, ale k tomu se doufám dostanu," dodal s úsměvem.

Nepovedlo se mu naplnit sen o startu v jednom ze slavných závodů Grand Tour - Tour de France, Giru d'Italia či Vueltě. "Neměl jsem ani žádné nabídky od profi týmů, které to jely. Vždy jsem si na to věřil a kdyby za mnou nějaký tým přišel, šel bych tam i zadarmo, protože si myslím, že bych se prosadil. Se zátěží jsem nikdy neměl problémy. Prostě to nepřišlo."

Milión kilometrů nedá

Spočítal, že v nohách má najeto přibližně 800 tisíc kilometrů. "Myslel jsem, že dám milión a skončím, ale nedám. Asi se někde stala chyba," uvedl Benčík. Nějaké kilometry v sedle by rád ještě přidal. Na jaře chce v některém ze závodů "vyvětrat" svůj mistrovský dres.

Pokud bude závodit, tak už bez podpory stáje PSK Whirlpool Hradec Králové, s níž měl ještě na rok smlouvu. "Po vzájemné dohodě jsme se rozhodli, že mám šanci na nový život a cyklistika už nebude to důležité," podotkl Benčík, který v Česku zastupuje předního italského výrobce kol.

Věří, že nová role ho bude naplňovat. "Nechci jen říkat lidem, jak mají mít vysoko sedlo a nastavené tohle tamhle. Chtěl bych lidem ukázat, jak si z toho kola udělat životní styl," uvedl Benčík.

Rychlý přechod od sportovního k civilnímu povolání zvolil i proto, že není ani zdaleka finančně zajištěný. "Průměrný fotbalista má X-násobek platu špičkového cyklisty. Já nemám na účtu ani vindru a kdybych si dal měsíc pauzu, tak by asi volali z banky, kde je splátka hypotéky," konstatoval Benčík.

Reklama