Hlavní obsah

Armstronga těší, že po zastavení vyšetřování bude žít v klidu

LOS ANGELES

Sedminásobný vítěz cyklistické Tour de France Lance Armstrong uvítal rozhodnutí amerických federálních úřadů, které po téměř dvou letech zastavily jeho vyšetřování kvůli podezření z dopingu. Je rád, že už ho celá kauza nebude rozptylovat.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Lance Armstrong.

Článek

"S potěšením jsem se dozvěděl, že kancelář státního návladního vyšetřování uzavřela. Je to správné rozhodnutí. Chválím je za to," uvedl v prohlášení Armstrong. "Těším se, že budu moct dál nerušeně žít jako otec, závodník a bojovník proti rakovině," konstatoval čtyřicetiletý Američan, jenž před rokem podruhé a definitivně ukončil kariéru. Občas závodí už jen pro radost a dobrou věc ve žlutých barvách své nadace Livestrong, jež podporuje boj s rakovinou, kterou Armstrong v minulosti porazil.

Armstrong čelil podezření z dopingu již několikrát, i když nikdy neměl pozitivní nález. Zahájení vyšetřování spustil jeho bývalý kolega ze stáje US Postal Floyd Landis, jenž kvůli dopingu přišel o titul z Tour de France 2006. Landis se přiznal k užívání řady zakázaných látek a z podvádění obvinil i Armstronga.

Užívání nedovolených podpůrných prostředků není v USA trestným činem

Americké úřady se zajímaly o to, zda se Armstrong a spol. nedopustili podvodu tím, že z peněz hlavního týmového sponzora, americké pošty, financovali tajný dopingový program. Samotné užívání nedovolených podpůrných prostředků není v USA trestným činem.

Vyšetřování případu vedl Jeff Novitzky, který měl na starosti v minulosti také jinou sledovanou dopingovou kauzu kolem sanfranciské laboratoře BALCO. Armstrong si na svou obranu najal několik právnických es a také mediálního odborníka Marka Fabianiho, jenž dříve spolupracoval s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

O případ se dál zajímá americká antidopingová agentura

Trestního stíhání už se Armstrong obávat nemusí, ale o případ se dál zajímá americká antidopingová agentura USADA. Její představitelé doufají, že by mohli těžit z informací, které získali federální vyšetřovatelé. "Naší prací je bránit čistý sport, na rozdíl od státního zastupitelství, které vymáhá konkrétní trestní právo," uvedl šéf USADA Travis Tygart. "Naše vyšetřování dopingu v cyklistice pokračuje a těšíme se, že obdržíme informace, které vyšly najevo při federálním vyšetřování," dodal.

Součástí vyšetřovacích spisů jsou výpovědi některých bývalých Armstrongových kolegů včetně Tylera Hamiltona, který Armstronga obvinil z užívání krevního dopingu EPO v pořadu americké televize.

Reklama