Hlavní obsah

Osobnosti stojí v Contadorově případu většinou při Španělovi

S rozlišnými pocity a názory přijaly osobnosti ze světa cyklistiky dvouletý distanc, který dnes se zpětnou platností vynesl Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne v dopingové kauze španělského cyklisty Alberta Contadora. Jedni poukazují na to, že trest je moc přísný a hvězdného závodníka litují, jiní se zase pozastavují nad tím, jak dlouho se celý případ táhl a kolik cyklistických závodů kvůli tomu bylo znehodnoceno.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Dojatý Alberto Contador v cíli časovky.

Článek

"To rozhodnutí odporuje logice. Nemůžete suspendovat profesionálního závodníka, když o jeho dopingu nejsou žádné důkazy," připomněl provinilcův krajan a bývalý závodník Carlos Sastre. Vítěz Tour de France 2008 tak narážel na to, že proti Contadorovi neexistoval kromě pozitivního nálezu clenbuterolu ve vzorku moči jiný důkaz o dopingu. A samotný CAS dokonce ani nevyloučil možnost, že látka se do těla cyklisty opravdu dostala s kontaminovaným masem, kterou se hájil Contador, a přesto ho potrestala.

"Je to daň boji proti dopingu. Celý ten případ je zveličený, zvláště když vezmete v potaz, že i soud přiznává nemožnost dokázat Contadorovi (úmyslný) doping. Španěl byl tak hodně potrestán proto, že byl v cyklistice číslem jedna. Jít o nějakého méně známého cyklistu, byl by trest menší," myslí si další bývalý profesionální jezdec ze Španělska Pedro Delgado, jenž zažil opojný pocit vítězství na Tour v roce 1988.

Pereiro: Věřím, že to zvládne

Ještě mnohem ostřejší byl ve svých názorech Španěl Óscar Pereiro, dodatečně dosazený šampion z Tour 2006, který se primátu dočkal paradoxně až poté, co v dopingové síti uvízl původní vítěz Floyd Landis. "Trest na dva roky a rozsudek přitom říká, že doping nebyl prokázán," podivoval se Pereiro a připomněl i jiného španělského hříšníka poslední doby Alejandra Valverdeho, jemuž trest nedávno vypršel.

"Máme tu dva potrestané Španěly... Bez toho, aby UCI (Mezinárodní cyklistická unie) nebo CAS prokázaly, že dopovali. Víte, co si myslím? Že je (Contador) nevinný, znám ho. Jen věřím, že to všechno zvládne projít až na konec a pak budeme moct vidět, koho tu platíme a kdo dělá svoji práci na h...o," uvedl Pereiro, který v současnosti pracuje během Tour pro španělská média.

"Kdybych ten sport neměl tak rád a nepracoval v něm, přestal bych cyklistiku sledovat. Vždy jsem říkal, že věřím v den, kdy s námi budou zacházet čistě a spravedlivě. Co je v cyklistice doopravdy shnilého, jsou její čelní představitelé, kteří se stali milionáři díky našemu potu a úsilí. A teď čekali dva roky a neměli koule něco k tomu během této doby říct," doplnil Pereiro.

Pocity sounáležitosti se svým soupeřem z pelotonu daly najevo i současné hvězdy. "Společně se svým týmem Lampre-ISD jsme se dozvěděli rozhodnutí v případu Contador a Alberta velice lituji. Toto rozhodnutí ovšem nijak neznehodnotí výsledky, kterých jsem dosáhl, a mé další cíle," prohlásil Ital Michele Scarponi, jemuž díky Contadorově trestu spadl do klína triumf na loňském Giro d'Italia.

Schleck: Tour chci vyhrát sportovní cestou

Podobně zareagoval i nově dosazený vítěz Tour de France 2010, kde měl Contador pozitivní nález, Andy Schleck z Lucemburska. "Není důvod být teď nějak šťastný. Ze všeho nejvíc cítím smutek za Alberta. Vždy jsem věřil, že je nevinný. Pro cyklistiku je to velmi smutný den. Jediným pozitivem na tom všem je, že tu máme nějaký verdikt po 566 dnech nejistoty," připomněl Schleck rozvleklost celé kauzy. "Můžeme se konečně posunout dál," dodal.

"Administrativního" vítězství si prý ani příliš neváží. "Věřím, že soudci CAS po přečtení čtyř tisíc stran (k případu) vzali v potaz všechno, co měli k dispozici. Pokud jsem ale nyní celkovým vítězem Tour 2010, šťastným mě to nedělá. Bojoval jsem s Contadorem v závodě a prohrál jsem. Mým cílem je vyhrát Tour de France sportovní cestou, být nejlepším ze všech závodníků, nikoliv u soudu. Pokud to dokážu letos, budu to považovat za své premiérové prvenství na Tour," ujistil Schleck.

"Doufali jsme v pozitivní rozhodnutí. Pro celý španělský sport je to velmi špatná zpráva. A pro nás tím ona dlouhá cesta končí," připustil šéf Španělské cyklistické federace Juan Carlos Castaňo. Právě španělský svaz stál při Contadorovi a důvěru v jeho tvrzení o kontaminovaném masu dal najevo i tím, že loni v únoru po jezdcově odvolání zrušil původní roční trest zastavení činnosti, který mu krátce předtím udělil.

Legendární Eddy Merckx je znechucený

Nespokojenost s ortelem pro Španěla, který se již stihl zařadit k legendám, ale nyní bude nad jeho výsledky stín pochybností, vyjádřil i velikán cyklistické historie Eddy Merckx. "Jsem znechucený. Je to další velká rána pro cyklistiku. Chtěl bych, aby se v dalších sportech udělalo totéž s cílem najít sportovcům byť jen nepatrné stopy clenbuterolu," nabádal Merckx.

"Ten verdikt přichází příliš pozdě. Teď jsou všechny závody za poslední rok a půl zkreslené... Andy Schleck se sice nyní dočká titulu z Tour, ale po celý jeho život mu bude připomínáno, jak toho dosáhl. Celý ten systém se musí změnit," konstatoval Marc Madiot, manažer stáje FDJ-BigMat.

"Celá věc se měla vyřešit 1. srpna 2010 a ne 6. února. Alespoň, že je rozhodnutí jasné a po těch 18 měsících skončí období, když byl tento sport ničen," podotkl Rolf Aldag, šéf bývalé stáje HTC-Highroad.

"Nelze z toho mít radost, protože opět z toho vzešly negativní titulky. Lze to ale brát jako dobrá znamení, že bylo rozhodnuto bez ohledu na osobu, které se to týkalo, a její pověst," přitakal šéf stáje Kaťuša Hans-Michael Holczer.

Reklama

Související témata: