Hlavní obsah

Armstrong má rád výzvy. Při ironmanské premiéře v Panamě skončil druhý

PANAMÁ

Bývalá cyklistická hvězda Lance Armstrong obsadil při premiéře v triatlonovém závodu Ironman druhé místo. Sedminásobný vítěz Tour de France nestačil v Panamě na polovičních ironmanských tratích pouze na Novozélanďana Bevana Dochertyho.

Foto: Alberto Muschette , Reuters

Lance Armstrong v poněkud nezvyklé pozici.

Článek

Čtyřicetiletý Armstrong byl po úvodních 1,9 km plavání desátý, po 90 km na kole mu patřilo druhé místo a v závěrečné běžecké části se dostal do čela. O vedení slavného Američana nakonec připravil Docherty a porazil Armstronga o 31 vteřin.

"Mám rád výzvy a musím nějak zaplnit volný čas," řekl Armstrong. "Také rád trpím. Dneska to sice bylo už trochu za hranicí, ale rád jsem si zase zazávodil," dodal.

"Závodník z jiné planety"

Docherty byl z vítězství nad Armstrongem nadšen, soupeři však vyčetl, že mu v cíli nepogratuloval k výhře. "Nevím, co to mělo znamenat. Asi byl hodně zklamaný, že jsem ho porazil. Později mi ale ruku podal," prohlásil držitel stříbrné a bronzové olympijské medaile. "Lance je pro nás závodník z jiné planety. Nicméně jsem rád, že jsem uhájil čest triatlonistů, protože by to jinak mohlo vypadat, že by v našich závodech mohl vyhrávat kdekdo," dodal.

Dochertyho překvapilo, že si Armstrong na kole nevypracoval větší náskok. "Myslel jsem, že nás naprosto rozdrtí, ale asi na tom byl podobně jako já a nedokázal odhadnout tempo. Šetřil se a i proto mu asi skvěle vyšla běžecká část," uvedl.

Vodičková jedenáctá

Závod žen vyhrála Kanaďanka Angela Naethová. Česká reprezentantka Radka Vodičková skončila na jedenáctém místě a užila si i sledování souboje v čele mužského závodu.

"Docherty se železnou pravidelností ukrajoval porce z tříminutového Armstrongova náskoku. Vzhledem k jeho slavným finišům bylo už tak tři kilometry před cílem téměř jasné, že Lancovi překazí triumfální návrat k jeho sportovním kořenům," uvedla Vodičková v tiskové zprávě. "Ale i za druhé místo a za to, co ukázal na trati, před Armstrongem hluboce smekám," dodala česká triatlonistka.

Závod velkou divočinou

Závod byl podle ní hodně náročný kvůli vedru a větru. "Na podobné podmínky mě nepřipravil ani týden na Floridě. Závod byl velkou divočinou. Vítr dokonce poslal několik závodnic k zemi, včetně legendy Nataschy Badmanové, která přišla o šanci na lepší umístění," uvedla Vodičková.

Reklama