Hlavní obsah

Svorada popáté králem české cyklistiky

PRAHA

Silničář Ján Svorada ze stáje Lampre se stal popáté v historii vítězem ankety o krále české cyklistiky. Letos však nebylo jeho prvenství zdaleka tolik očekávané, protože neměl zrovna nejlepší sezónu. Lehce zaskočen byl i samotný vítěz.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Domácí cyklistický král Ján Svorada (vlevo) s Italem Gilbertem Simonim.

Článek

"Opravdu jsem to nečekal, protože už jsem měl lepší sezóny než tu letošní. Spíš to beru jako ohodnocení těch třiadvaceti let, co se věnuji cyklistice. A je to pro mě taky impuls, aby ta příští sezóna byla lepší," prohlásil 35letý Svorada, který anketu vyhrál i v letech 1990, 1996, 1997 a 1998.

Svůj hlas by dal Prokopovi

Kdyby mohl tipovat sám, dal by hlas bikeru Michalu Prokopovi. Ten má za sebou fantastický rok, stal se mistrem světa i Evropy ve fourcrossu, skončil druhý v celkové klasifikaci Světového poháru a ještě si přivezl s stříbro z MS v bikrosu. "Asi by si to zasloužil. Dokázal, že je fakt borec, i když je to trochu zvláštní disciplína," uvedl Svorada.

O králi rozhodovali členové prezídia Českého svazu cyklistiky (ČSC), jeho výkonného výboru a rovněž předsedové komisí. Prezident ČSC Marián Štetina prozradil, že Svorada vyhrál rozdílem jediného hlasu. Do užšího výběru postoupili vedle něj a Prokopa ještě dva junioři - bikový mistr světa i Evropy v cross country Jaroslav Kulhavý a jeho kolega z dráhy Filip Ditzel, který vybojoval rovněž oba tituly a získal ještě další dvě medaile.

Pražský hotel Pyramida v sobotu praskal ve švech. Kromě vyhlášení nejlepšího závodníka letošního roku se tam odehrály oslavy 120 let české cyklistiky. V nabitém sále se na pódiu střídaly hvězdy z dob minulých i současnosti a medailistů z mistrovství světa či olympijských her se sešlo požehnaně. Vždyť jen letos získali čeští cyklisté na šampionátech všech odvětví a kategorií neuvěřitelných 53 medailí, z toho 18 zlatých.

Sál plný hvězd

Ocenění z rukou prezidenta svazu a dalších čestných hostů převzali mj. Jiří Daler, Anton Tkáč, Pavel Padrnos, Jaroslav Bílek, Karel Camrda, Jan Smolík či Jindřich Pospíšil. Ten zastupoval nerozlučnou bratrskou dvojici, která na MS v kolové získala neuvěřitelných 20 titulů, což ve světové cyklistice nemá obdoby. Bratr Jan zůstal doma ve Švýcarsku, kde již řadu let žije.

"Ti dva se zapsali zlatým písmem do historie. Jsou nedostižní," napsal v dopise zástupcům svazu prezident Mezinárodní cyklistické unie Hein Verbruggen. Mezi hosty slavnostního večera byl i ředitel Tour de France Jean Marie Leblanc nebo šéf silniční komise UCI Pat McQuaid.

Sosenka a Kadlec průvodci Simoniho

Tou největší hvězdou ze současných cyklistických velikánů však byl italský cyklista Gilberto Simoni, dvojnásobný vítěz závodu Giro d´Italia. Když kolem 20. hodiny skončil slavnostní ceremoniál, role jeho průvodců se ujali dva čeští profesionálové Ondřej Sosenka a Milan Kadlec, kteří budou příští rok oba jezdit v Itálii. Vzali ho na "exkurzi" noční Prahou.

"Je to borec, choval se úplně normálně. Prošli jsme pár klubů a Gilberto z toho byl jako u vytržení. Chutnalo mu plzeňské pivo, dali jsme si tatarák, líbily se mu české holky a pořád jsme si měli o čem povídat. Dokonce nás s Milanem pozval k sobě do Itálie, kde bude s Albertem Tombou zahajovat lyžařskou sezónu v Trentinu," prozradil Sosenka.

Reklama