Hlavní obsah

U cyklistů Cofidisu nalezeno EPO, další zatčený

PAŘÍŽ

Profesionální cyklistická stáj Cofidis je ve velkých problémech. Francouzská policie totiž v rámci vyšetřování stáje z podezření z dopingu zadržela mužské hormony a erytropoietin (EPO), který se používá ke krevnímu dopingu. Zatčen byl další bývalý jezdec týmu, Robert Sassone. Právě v jeho domě byly zakázané látky nalezeny.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Ilustrační foto

Článek

"Našli jsme ampule testosteronu a také trochu krevního dopingu EPO. Objevené množství však odpovídá spíše osobní potřebě než hromadnému užití," řekla agentuře AP policejní mluvčí Catherine Briguetová po prohlídce Sassoneova domu v jihofrancouzském městě Hyeres.

Už v úterý byl zatčen bývalý jezdec týmu Mark Rutkiewicz a jeden z vedení Cofidisu Boguslaw Madejak.  Toho policie podezřívá z distribuce nedovolených podpůrných prostředků. Výslechu byl navíc podroben doktor stáje Dr. Jean-Jacques Menuet, jenž spolupracuje i s týmem francouzských sprinterů.

"Nikdy bych nevěřil, že se tohle může stát," vyprávěl zdrcený manažer stáje Cofidis Alain Bondue. "Všem svým zaměstnancům jsem bezvýhradně důvěřoval. Je to pro mě šok."

Členy cyklistické stáje Cofidis jsou i britský časovkářský mistr světa David Millar nebo další světový šampión Igor Astarloa. Policie ale zdůraznila, že oni jsou absolutně mimo jakékoliv podezření.

Reklama