Hlavní obsah

Královskou etapu Gira zkrátilo a připravilo o dva vrcholy špatné počasí

Aktualizováno

Dnešní královskou etapu Gira d'Italia v Dolomitech pořadatelé kvůli extrémně špatnému počasí zkrátili a zjednodušili. Z původních 212 kilometrů peleton včetně Jana Hirta absolvuje 153 km a nepojede přes dvě obávaná sedla Passo Fedaia a Passo Pordoi, kde měla být vrchařská prémie nejtěžší kategorie. Z celkem čtyř vrcholů zůstaly dva, stejně jako cíl v Cortině d'Ampezzo.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

královskou etapu Gira d'Italia v Dolomitech pořadatelé kvůli extrémně špatnému počasí zkrátili (ilustrační foto)

Článek

Podle původního itineráře měli cyklisté během dnešní nejtěžší zkoušky nastoupat celkově 5700 metrů, po změnách to bude zhruba 3800. Horské sedlo Pordoi je ve výšce 2236 metrů a mělo být nejvyšším bodem letošního Gira. K dešti a nízkým teplotám se ale přidaly předpovědi meteorologů se sněhem.

"Za těchto podmínek by byly sjezdy příliš nebezpečné. Naším hlavním cílem je zajistit, aby se závodníci dostali bezpečně do Milána. Rozhodli jsme se, že je důležitější udělat kratší a intenzivnější etapu než čelit riziku. Proto nebudou dva dlouhé sjezdy," řekl ředitel závodu Mauro Vegni.

Peloton odstartoval do 16. etapy z města Sacile v dešti a o hodinu později. Do Cortiny budou jezdci sjíždět z Passa Giau (2233 metrů), které je asi 20 kilometrů před cílem. Hirtovi v průběžném pořadí 104. ročníku patří 32. místo se ztrátou 48 minut na kolumbijského lídra Egana Bernala.

Reklama