Hlavní obsah

Cyklokrosaři si zvykají na mistrovskou trať

PONTCHATEAU

Teploty přes pět stupňů nad nulou, sluníčko, po sněhu ani památky. Takové počasí čeká české cyklokrosové reprezentanty na víkendovém světovém šampionátu ve francouzském městečku Pontchateau nedaleko od Nantes.

Foto: internet

Jiří Pospíšil při mistrovství republiky v Lounech.

Článek

V dějišti jsou všichni už od pondělka, neboť o víkendu startovali na závodech v Belgii a Francii a nemělo cenu se na otočku vracet domů. "Nikomu by neprospělo, aby pak musel jet znovu autem 1600 kilometrů. Takhle jsme pohromadě a je lepší, když si závodníci zvyknou na místní klimatické podmínky," uvedl reprezentační trenér Petr Klouček.

Všech šestnáct našich reprezentantů (po pěti v kategorii mužů, do 23 let a juniorů, plus jedna žena) si ve středu poprvé vyzkoušelo trať, na níž se bude bojovat o medaile. "Je těžká, rychlá a technicky nenáročná. Předjíždět se dá skoro všude, protože je dostatečně široká. Uspět může prakticky každý, kdo na to bude v danou chvíli mít," zamýšlel se Klouček.

Pozor na de Clercqa

V dějišti mistrovství světa je už i většina ostatních závodníků včetně favorizovaných Belgičanů. Jejich stálice Mario de Clercq přijel dokonce už v neděli. Původně sice bral letošní sezónu jako rozlučkovou s tím, že bude objíždět menší závody, ale nakonec si vyjel nominaci na MS. "Rozhodně bych na něj nezapomínal," varuje před jeho formou Klouček.

Za favority v elitní kategorii považuje právě cyklokrosovou velmoc z Belgie. "Od nich může myslet na medaili prakticky každý. Tradičně dobrý bude určitě Nizozemec Groenendaal a jsem si skoro jistý, že tam vyletí někdo z Francouzů. Jsou doma a výsledky v sezóně je do té špičky řadí," uvažoval trenér.

Naděje v Pospíšilovi a mladých

Z našich věří podle aktuální formy Pospíšilovi, nejlepšímu z Čechů ve Světovém poháru. "Je na tom dobře fyzicky i psychicky a měl by bojovat o nejvyšší příčky. Věřím, že se zmáčkne i Dlask, Ježek s Ausbuherem by mohli atakovat první desítku. To samé Lukeš, který má nejlepší formu za poslední léta," dodal reprezentační trenér.

Zatímco elitní kategorie bývá vždycky velká loterie a osmnáctiletá Barbora Bohatá půjde od závodu žen spíš sbírat zkušenosti, medaile by měly přijít v sobotu. Jak ve třiadvacítce, tak mezi juniory mají Češi ty nejvyšší ambice.

Reklama