Hlavní obsah

Belgičtí cyklokrosaři opanovali stupně vítězů

Jan Krůta (Pontchateau)Právo

Belgičané na světovém šampionátu v Pontchateau jasně ukázali světu, kdo je cyklokrosovou velmocí. Získali celkem pět medailí, z toho tři zlaté. Vše vyvrcholilo nedělním závodem mužské elitní kategorie, kde závodníci Belgie opanovali celé stupně vítězů a zbytku startovního pole dali řádnou lekci.

Článek

Zopakovali tak scénář z předchozích dvou MS. Titul obhájil Bart Wellens, který ve spurtu zdolal veterána Maria de Clercqa, trojnásobného mistra světa, třetí dojel s mírnou ztrátou jejich krajan Sven Vanthourenhout. Nejlepší z našich Petr Dlask obsadil osmou příčku. Celkově Češi vybojovali dvě medaile díky Romanu Kreuzigerovi (druhý mezi juniory) a Martinu Zlámalíkovi (bronz ve třiadvacítce). "Dvě placky jsem bral jako povinnost, spíš jsem ale doufal ve tři medaile. Jenže v elitě se zázraky nekonaly," řekl reprezentační trenér Petr Klouček.

Pekelné tempo

Nedělní vrchol šampionátu se od začátku odvíjel v belgické režii. Do čela se totiž brzy po startu dostalo pět jejich borců. Do terénu sice najel jako první ze všech náš Kamil Ausbuher, ale jeho naděje na lepší než konečné osmnácté místo zhatil pád. "Najel jsem špatnou stopu, když jsem si připravoval pozici. Spadl jsem ze třetího místa, ohnul jsem sedlo, páku a než jsem zase sedl na kolo, byl jsem poslední. Pak už skoro nebylo koho dojíždět," litoval. "Odjel super závod. Kdyby nelehnul, je možná v desítce," chválil ho trenér.

Belgičané nasadili na čele doslova pekelné tempo. Z Čechů se v čelní skupince dokázal držet jen Dlask, ale v průběhu závodu mírně ztratil. "Belgáni tam jeli hrozný prdy. Tajně jsem doufal, že bych se tam s nima udržel, ale oni jsou strašně rychlí a silní. Jsou úplně někde jinde, ve všem," přiznal Petr Dlask. Letos neměl po nemoci zrovna oslnivou formu, tudíž se s ním až tolik nepočítalo. "Skončil jsem v první desítce, to je dobrý. Před závodem jsem v to moc nedoufal. Ale mám toho plné kecky a jsem rád, že jsem v cíli," ulevil si. "Někdy ve čtvrtém kole jsem měl krizi, ale naštěstí jsem to zase rozjel."

Zklamaný Pospíšil

Daleko větší ambice si naopak dělal papírově největší favorit z Čechů Jiří Pospíšil. Jenže od startu na něm bylo vidět, že to není ono. "Je to sport, ale mrzí mě to, protože se to stane zrovna na mistrovství světa. Bylo to hodně rychlé, jelo se mi blbě a vůbec to nešlo. Jsem zklamaný, že jsem nedokázal prodat tu formu," říkal zdecimovaný Pospíšil. Z Belgičanů se trápil jen vedoucí muž Světového poháru Nijs, který nakonec vzdal. V polovině závodu nasadili k úspěšnému trháku de Clercq s Wellensem, za nimi se řítil Vanthourenhout. "Čekal jsem, že s Mariem vpředu vydržíme. Poslední dvě kola jsem už počítal s tím, že dojde na spurt," líčil Bart Wellens. Všeobecně se čekalo, že si s ním zkušenější de Clercq, který na stupních vítězů nechyběl od MS v roce 1998, poradí, ale doslova o centimetry byl na pásce dříve Wellens.

Výsledky
Muži (26,7 km): 1. Wellens 1:02:19, 2. de Clercq stejný čas, 3. Vanthourenhout (vš. Bel.) 7, 4. Pontoni (It.) 21, 5. Berden 24, 6. Vervecken (oba Bel.) 29, 7. Mourey (Fr.) 38, 8. Dlask 40, ... 13. Pospíšil 1:45, 18. Ausbuher 2:10, 25. Ježek 3:22, 29. Lukeš (vš. ČR) 4:00.

Reklama