Hlavní obsah

S Pantanim se rozloučilo 30 tisíc lidí

CESENATICO (Itálie)

Davy příznivců z Itálie i dalších zemí se shromáždily před kostelem San Giacomo v městečku Cesenatico, kde se ve středu konal pohřeb cyklisty Marca Pantaniho. Na poslední cestě slavného "Piráta" doprovodilo třicet tisíc fanoušků s květinami, žlutými vlajkami a transparenty. Pantani byl v sobotu večer nalezen mrtev v hotelovém pokoji v letovisku Rimini.

Článek

Mezi truchlícími byli mimo jiné členové Pantaniho bývalé stáje Mercatone Uno, trenér italské cyklistické reprezentace Franco Ballerini, excelentní spurtér Mario Cipollini i argentinská fotbalová legenda Diego Maradona. Matku fenomenálního vrchaře podpíral bývalý slalomář Alberto Tomba.

Většina fanoušků se shromáždila před kostelem, kde mohla celý pohřeb sledovat na velké obrazovce. Slyšeli mimo jiné proslov cesenského biskupa Antonia Lanfranchiho, jenž vyzval k zamyšlení nad tragédií úspěšného sportovce, který si na konci svého života připadal opuštěný a nepochopený.

"Člověk znamená víc než cyklista. V cyklistické hvězdě bije srdce mladého muže se všemi jeho obavami a slabostmi. Toto srdce nesmí být zneužíváno ve prospěch sportovního byznysu," řekl biskup.

Rakev s tělem čtyřiatřicetiletého cyklisty a jeho fotografií na víku byla v kostele vystavena od úterního odpoledne a podle informací radního Michela Fiumiho kolem ní prošly přibližně tři tisíce lidí, kteří na ni pokládali vzkazy a květiny. Proud Pantaniho příznivců se přitom nezastavil ani v noci.

Nikdo z nich však dosud nezná skutečnou příčinu smrti vítěze Tour de France a Gira d'Italia z roku 1998. Vysvětlení zatím neposkytla ani pitva, která pouze vyloučila násilnou smrt. Podle posledních spekulací se Pantanimu mohla stát osudnou kombinace uklidňujících léků a kokainu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články