Hlavní obsah

Pantani prý bral kokain léta

ŘÍM

Vyšetřovatelé v italském Rimini zahájili pátrání po čtyřech drogových dealerech, kteří měli v sobotu zesnulému cyklistovi Pantanimu krátce před jeho smrtí prodat kokain. Ve čtvrtek o tom informoval římský deník Il Messaggero. Právě kombinace kokainu s uklidňujícími léky se mohla čtyřiatřicetiletému cyklistovi stát osudnou.

Foto: Oficiální stránka Pantani.it

Marco Pantani

Článek

Vyšetřovatele zajímají i nejmenší podrobnosti z posledních dnů Pantaniho života. Jeden z jeho blízkých přátel vypověděl, že nejoblíbenější italský cyklista bral kokain už několik let.

"Jednou jsem to u něj našel a zahodil, ale pořád se s těmi zatracenými lidmi stýkal dál," vypověděl podle Gazzetty dello Sport nejmenovaný cyklistův kamarád prokurátorovi Paolu Gengarellimu, který vede vyšetřování.

Pantaniho prý nebylo možné od kokainu odvést. "Zavolal dealerovi, ten hned přijel a vyzvedl si peníze. Všechno začalo už před pěti lety v Madoně di Campiglio," vykládal Pantaniho přítel. V červnu 1999 na Giru d'Italia byl špičkový vrchař před startem předposlední etapy vyloučen kvůli podezření z dopingu.

Závislost na cracku?

Italský časopis Panorama vyrukoval s tím, že Ital dokonce bral upravený kokain crack, který má silnější účinky a více zatěžuje srdce a celý krevní oběh. Ze závislosti se jej prý snažilo jeho okolí zbavit, ale marně.

Rodiče mu zařídili prohlídku u odborníka. "Na jejich žádost jsem jej prohlédl a vysvětlil mu všechny škodlivé účinky cracku, avšak bez úspěchu," uvedl lékař. Vyjednal mu i terapii, Pantani ji však údajně odmítl. Crack může způsobovat nespavost i deprese, kterými cyklista trpěl.

Výsledky testů na začátku března

Skutečná příčina smrti bývalého vítěze Gira i Tour de France zatím není známa a nejméně týden ještě zůstane veřejnost v nejistotě. Jasno do celého případu nevnesly ani výsledky pondělní pitvy, které pouze vyloučily násilnou smrt. Až začátkem března by se mohlo objasnit více, až budou provedeny analýzy všech látek, které se u Pantaniho mrtvého těla našly.

Cyklista byl pohřben ve středu ve svém bydlišti Cesenatico a na poslední cestě se s ním rozloučily desítky tisíc lidí.

Reklama

Související témata: