Hlavní obsah

Pantani byl prý závislý na EPO

ŘÍM

Cyklista Marco Pantani, který byl v sobotu večer nalezen mrtev ve svém hotelovém pokoji v přímořském letovisku Rimini, měl psychické problémy a údajně užíval kokain. Podle lékaře prestižní římské kliniky San Camillo však byl velmi pravděpodobně závislý i na látce EPO, která zvyšuje obsah červených krvinek v krvi.

Článek

"Podle mě měl Pantani problémy především s tendencí užívat látky, jako je kokain. Ale nebyla to jenom tato droga, podle mě se především stal závislým na EPO," představil svou hypotézu na dnešní tiskové konferenci psychiatr Antonio Picano.

Vítěz Tour de France a Gira d'Italia z roku 1998 byl z dalšího ročníku Gira vyloučen kvůli zvýšenému počtu červených krvinek, které je nebezpečné pro lidský organismus a může být signálem používání krevního dopingu.

Podle psychiatra, který je uznávaným odborníkem na léčbu depresí, však EPO nejen pomáhá ke zvýšení fyzické výkonnosti, ale také navozuje euforické stavy. "Užíváním EPO mohl dosahovat výjimečných výkonů a také se dostával do stavů pohody a euforie. Právě to ho mohlo přimět k užívání této látky," vysvětlil Picano.

Příčina smrti čtyřiatřicetiletého cyklisty zatím zůstává záhadou. Jasno do celé dosud záležitosti nevnesla ani pitva, která pouze vyloučila násilnou smrt.

Reklama

Související témata: