Hlavní obsah

Fenomenální Jordan: 41 bodů v utkání

NEW YORK

Legendární basketbalista Michael Jordan v sobotu dokázal, že jeho čas ještě zdaleka neskončil. Po roce se znovu dostal přes hranici čtyřiceti bodů v zápase a prakticky sám rozhodl o vítězství nad silným celkem Indiany. Washington s ní v poslední době pravidelně prohrával, ale tentokrát měl Jordana, který hrál jako z partesu.

Foto: ČTK/EPA

Michael Jordan z Washington Wizards mezi basketbalisty Indiana Pacers Fredem Jonesem (vlevo) a Jermainem O'Nealem.

Článek

Zápas měl nicméně vyrovnaný průběh a dramatickou koncovku, kterou rozhodlo až druhé prodloužení. Tři minuty před jeho koncem dostal Jordan z trestných hodů Washington do vedení 103:101. Do koše se pak trefil až necelou minutu před koncem Christian Laettner a zvýšil na 105:101. Z protiútoku padla trojka, kterou Indiana snížila na rozdíl jednoho bodu. Na druhé straně Jordan minul, ale soupeř pokazil útok a zápas rozhodl po dalším protiútoku z trestných hodů Jerry Stackhouse.

Pochybovačům zavřel ústa

Jordan strávil na palubovce 53 minut a vedle 41 bodů si na své konto připsal ještě dvanáct doskočených míčů. Trenér Doug Collins zářil. "Koukal jsem na hodinky a viděl jsem, že už je tam nějak dlouho, což mi dělalo starosti. Ale kdybych ho dnes stáhl, tak bych asi dostal padáka," smál se Collins, který se před sezónou s Jordanem dohodl, že jej bude kvůli jeho potížím s koleny stavět minimálně, a to hlavně v rozhodujících okamžicích.

Jordan, který má v klubu finanční podíl a před tím, než oblékl jeho dres, zastával funkci ředitele pro hráčské operace, si však později ze své pozice prosadil, aby hrál víc. "Dnes večer dokázal, že to ještě s míčem umí," složil Jordanovi poklonu protihráč Jamaal Tinsley. Legenda zámořské NBA naposledy zaznamenala více než 40 bodů loni v zápasu s Phoenixem.

Welsh nenastoupil

Golden State slavil v Houstonu čtvrté vítězství v sérii pěti zápasů. Nejlepším střelcem kalifornského celku byl Troy Murphy s 23 body. Jiří Welsch nenastoupil, příležitost dostal další nováček Mike Dunleavy, který odehrál jedenáct minut, během nichž stačil nastřílel čtyři body.

Murphy si pochvaloval, jak se celá obrana Houstonu soustředila na Antawna Jamisona. "Mají z něj strach, všichni se lepili na něj a já byl volný. Bylo to snadné," usmíval se nejlepší střelec Warriors. Okamžitě to zpozoroval i kouč Eric Musselman a na Murphym stavěl útok. "Řekl jsem klukům, aby přihrávali jemu, že je tam v rohu úplně volný," dodal Musselman.

Reklama