Hlavní obsah

Cyklisté si prý opatřují dopingová alibi u lékařů

Cyklisté maskují doping falešnými recepty od lékařů. Tvrdí to alespoň bronzový medailista z olympijských her v Barceloně Philippe Gaumont v rozhovoru pro deník Le Monde. Bývalý francouzský cyklista je jedním z těch, které vyšetřuje policie v souvislosti s dopingovým skandálem stáje Cofidis.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Cyklistika je prolezlá dopingem, tvrdí jeden z přistižených

Článek

Podle Gaumonta není dopingovým komisařům platná ani nejnovější technologie, protože cyklisté jsou vždycky o krok napřed. Jako příklad uvedl sám sebe s tím, že užíval doping po celých deset let, co závodil, ale jen jednou se na to přišlo.

Je to sice už několik let, ale některé věci, běžné za jeho éry, se podle něj praktikují dodnes. Jednou z nich je způsob, jak maskovat užití kortikosteroidů. Oblafnout komisaře je snadné

"Stájový lékař vás pošle za specialistou na alergie a ten vám diagnostikuje přecitlivělost na pyly a předepíše nosní sprej. Říkali nám, abychom za každou cenu vyžadovali nasacort. Proč? Protože obsahuje kortison. Při kontrole pak nepoznáte rozdíl mezi sprejem a injekcí," líčil Gaumont.

"Nebo vás pošlou na kožní. Poškrábete si trochu varlata solí a řeknete, že to máte ze sedla. On vám předepíše krém diprosone, díky čemuž pak můžete nitrožilně užívat diprosten," uvedl další příklad. Všichni měli potvrzení od lékaře

S kortikosteroidy byly problémy na loňské Tour de France. Delegátům Světové antidopingové agentury (WADA) se nelíbil vysoký počet vzorků, v němž byly objeveny jejich stopy (46). Všichni podezřelí cyklisté ale měli potvrzení od lékaře, že užívají léky, které obsahují v malém množství zakázanou látku.

Reklama