Hlavní obsah

Hrazdíra je sám sobě šéfem

PRAHA

V říjnu loňského roku se cyklista Michal Hrazdíra blýskl na mistrovství světa v Kanadě devátým místem v časovce, jako jediný z Čechů dokončil přetěžký silniční závod, ale přesto je v nové sezóně bez angažmá. S žádným týmem se nedohodl, a tak se rozhodl založit svůj vlastní.

Foto: PRÁVO

Michal Hrazdíra

Článek

Sám je jeho šéfem, manažerem závodníkem a vlastně i trenérem, i když v této oblasti hodně spolupracuje s Karlem Vávrou. "Licenci mám u Dukly Brno, ale budu nosit oblečení svého týmu a sám si i sjednávám závody," říká 26letý cyklista.

Po úspěšné sezóně mu nebyla nabídnuta nová smlouva v týmu eD"system-ZVVZ a jednal i s dalšími českými týmy (mj. PSK Whirlpool či Dukla Praha). Nedohodl se však na financích. "To, co mi nabízeli, bylo na úrovni průměrného platu u nás. Nezdálo se mi to jako dostatečné ocenění pro člověka, který dělá na vrcholné úrovni cyklistiku," tvrdí brněnský závodník.

Proto založil vlastní tým, jehož bude jediným jezdcem. Začal jednat se sponzory a již nyní je přesvědčen, že mu peníze od nich pokryjí náklady na sezónu. "Bez materiálu je to asi 700 000 korun," přiznává. Zpočátku musel sáhnout do vlastní kapsy, zaplatil si měsíční soustředění na Mallorce, kde najel 4000 kilometrů.

"Padly na to nějaké peníze z rodinného rozpočtu, ale zase je tam vrátím," dodává syn bývalého vynikajícího čs. reprezentanta Miloše. Největší náklady podle Hrazdíry představují kola. "Dohodl jsem se s Meridou, která je jedním z hlavních sponzorů. Kdyby byly s kolem problémy, ihned mi jsou schopni dodat nové," prozrazuje. Sám si však pořídil nový časovkářský speciál. "Je to kolo srovnatelné s tím, na kterém jezdí třeba Armstrong. Vyjde tak na 300 000 korun."

Chtěl si dopřát kvalitu, protože jeho cíl v této sezóně je jasný - potvrdit na domácím šampionátu v Brně pověst výborného časovkáře a vybojovat si právo startu na olympiádě. Tam má jistou účast vítěz, donominován bude ještě druhý borec. Oba navíc musí na OH startovat i v silničním závodě jednotlivců. "Nejlepší by bylo vyhrát, abych měl nominaci jistou," uvažuje Hrazdíra.

Sám si stanovil skladbu závodů podle vlastní potřeby. Jaký bude mít závodní program?. "Za týden letím na etapák do Maroka. Budu tam hostovat v barvách rakouského týmu Denzel Juvina, kde jsem před třemi lety působil. Dohodl jsem se s nimi i na květnovém startu Kolem Bulharska a na některých závodech Rakouského poháru. Samozřejmě se představím také doma. Rozhodně nemám strach, že by těch startů bylo málo."

Reklama