Hlavní obsah

Němec Zabel bude největší hvězdou Závodu míru

PRAHA

Hvězda první velikosti ozdobí 57. ročník cyklistického Závodu míru, který startuje v sobotu v Bruselu a končí 16. května v Praze. Bude jí Němec Erik Zabel ze stáje T-Mobile, vedoucí muž aktuálního světového žebříčku a majitel 186 vavřínů.

Foto: ČTK/AP

Erik Zabel (vlevo) bude nejzářivější hvězdou Závodu míru.

Článek

Na svém kontě má mj. 12 vyhraných etap na Tour de France, 5 na Vueltě a osm vítězství v závodech Světového poháru."Máme dobře vyvážený tým a udělám všechno pro to, abych vyhrál některou z etap," prohlásil 33letý Zabel, jeden z nejlepších spurtérů na světě. "Na start však nejdu s cílem vyhrát celkově, protože některé ty kopce budou extrémní," dodal německý závodník, který nepatří mezi špičkové vrchaře.

Kopce mu nevadí

"Jenže tyhle kopce on přejede bez problémů s těmi nejlepšími a rozhodně mu nebudou dělat problém," prohlásil Zabelův český týmový kolega Tomáš Konečný. "Erik se nejdřív soustředí na rovinaté etapy, ale bude i lídrem na celkové pořadí. Klidně může myslet na nejvyšší příčky," dodal Konečný, který skončil vloni celkově třetí ještě v barvách českého týmu eD'system-ZVVZ.

V sestavě německého týmu T-Mobile naopak nefiguruje pětinásobný vítěz Závodu míru Wesemann. "Soustředil se na jarní klasiky Světového poháru a tým nechal konečné rozhodnutí na něm. Steffen řekl, že jet nechce, protože je dost unavený," prozradil Konečný. T-Mobile nominoval vedle něj a Zabela ještě Kazacha Jakovleva a Němce Hiekmanna, Schrecka, Schaffratha, Wernera a Baumanna.

Celkem se na startu v Bruselu, který provede český premiér Vladimír Špidla, objeví 17 osmičlenných týmů, z toho pět z elitní první divize - T-Mobile Saeco, Alessio (mj. Tafi, Vini Caldirola a Mrbookmaker.com-Palmans). Českou cyklistiku bude kromě Konečného a Milana Kadlece (Vini Caldirola) zastupovat druhodivizní eD"system-ZVVZ a třetidivizní PSK Whirlpool.

Trkal místo Tesaře

"Budeme nejchudší tým na startu a doufám, že ne nejhorší," řekl s úsměvem šéf stáje týmu Jiří Ženíšek. V nominaci musel na poslední chvíli udělat změnu. "Tesař před týdnem upadl ve spurtu první etapy závodu Dolním Saskem. Byl celý odřený, má naražená žebra a koleno. Doktor mu nařídil týden klidu," vysvětlil Ženíšek.

Tesaře tak nahradí neméně zkušený Trkal, který po něm na Závod míru převezme i funkci kapitána. Čtyřiatřicetiletý Trkal pojede Závod míru už pojedenácté a je rekordmanem v počtu startů. V sestavě eD"system-ZVVZ dále figurují Rakušan Pfannberger, Benčík, Kejval, Přecechtěl, Valach, Váňa a Zerzan.

"Rádi bychom, aby někdo od nás skončil do desítky v celkově a chceme se pokusit tak= o dílčí úspěch v některé z etap. Nejvíc šancí má asi Fadrný," uvedl ředitel stáje PSK Whirlpool Vladimír Vávra, jenž nominoval osmičku Fadrný, Faltýnek, Kollert, Raboň, Mareš, Vrána, Ždímal, Riška.

Program Závodu míru
8. 5.Kolem Bruselu (143 km)
9. 5.Kolem Hannoveru (133 km)
10. 5.Hemmingen-Halberstadt (144)
11. 5.Lutherstadt Eisleben-Beirfeld (207 km)
12. 5.Görlitz-Wroclaw (193 km)
13. 5.Szczawno Zdroj-Jelenia Gora (188 km)
14.5.Sklarszka Poreba-Teplice (202 km)
15. 5.Bílina-Karlovy Vary (185 km)
16. 5.Karlovy Vary-Praha (184 km)

Reklama