Hlavní obsah

Zabel stále čeká na vavřín ze Závodu míru

HALBERSTADT

Německý cyklista Erik Zabel, největší hvězda Závodu míru, sice zatím nevyhrál jedinou etapu, ale stále se zlepšuje. Jezdec stáje T-Mobile byl po nedělním třetím místě ve spurtu včerejší třetí etapy druhý, když nestačil jen na krajana Siedlera. A to dost možná jen díky pádu týmového kolegy Jakovleva na posledním kilometru.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Třetí etapou pokračoval Závod míru.

Článek

Z Čechů byl nejlepší devátý Milan Kadlec závodící za italský tým Vini Caldirola."Měli jsme to slušně rozjeté, ale úplně podle představ to nevyšlo," litoval Kadlec. "Etapu jsme se snažili jezdit vpředu. Škoda jen toho spurtu, že se to nepodařilo na bednu," dodal.

Peloton v pondělí víc závodil, hlavní pole se při stoupání na vrchařskou prémii hodně natáhlo a o prvenství už nespurtoval celý balík, ale jen něco málo přes 40 závodníků. Z favoritů tam byli všichni.

Etapa s jedním kopcem se jela od startu hodně svižně. Peloton měl vítr v zádech a místy dosahoval na rovině rychlosti až 60 km/h. "Ale posledních šedesát kilometrů už to docela bolelo. T-Mobile do toho na špici hodně dupal," uvedl Kadlec. "Před poslední rychlostní prémií se to hodně zrychlilo," přidal Jan Faltýnek ze stáje PSK Whirlpool.

Z Čechů se pokoušeli o únik Raboň i Konečný, ale jejich snahy měly jen krátké trvání. Raboň se pak ještě zviditelnil na druhé rychlostní prémii (102. km), kde skončil druhý. Jezdci německého týmu T-Mobile chtěli rozjet závěrečný spurt Zabelovi, ale situaci jim zkomplikoval pád Jakovleva z Kazachstánu kilometr před cílem. Zabelovi tak překazil radost krajan Siedler. "Jeli jsme tam lajnu, ale ten pád ji roztrhl a musel jsem jet sám celou rovinku. To se stává," krčil rameny Zabel.

Již dnes přijdou v etapě do Bierfeldu dlouhé 207,5 km na řadu první pořádné kopce a očekávají se velké změny v pořadí. "Zatím jsou odjeté tři etapy, které nic moc neřešily. Favorité neplýtvali silami a nikdo z nich tady zatím moc neukázal. Chleba se teprve bude lámat," říkal Petr Benčík, který by měl v horách potvrdit pozici výborného vrchaře. "Teprve teď se ukáže, kdo má na to, aby něco udělal v celkovém pořadí," doplnil Kadlec.

Závod míru, 3. etapa
Hemmingen - Halberstadt (144 km)
1. Siedler (Wiesenhof)3:11:26
2. Zabel (oba Něm./T-Mobile)3. Kiendys (Pol./Mikomax)4. Kolobněv (Rus.)5. Commeso (It.)...9. Kadlec (ČR/Vini Caldirola)13. Kejval18. Benčík (oba ČR/eD'system-ZVVZ)25. Faltýnek (ČR/PSK Whirlpool)27. Konečný (ČR/T-Mobile)stejný čas54. Vrána (ČR/PSK Whirlpool)59. Váňa (ČR/eD'system-ZVVZ)oba -24Pořadí po třetí etapě1. Wackernagel (Něm./Wiesenhof)9:21:352. Sl. Kohut (Pol./Hoop CCC-Polsat)-33. Kiendys-164. Thijs (Belg.)-175. Giunti...7. Kejval10. Fadrný (ČR/PSK Whirlpool)-2019. Kollert (ČR/PSK Whirlpool)-1:2020. Zerzan (ČR/eD'system-ZVVZ)-2:2829. Kadlec31. Benčík32. Konečný40. Faltýnekvšichni -4:54

Reklama