Hlavní obsah

Petacchi si na Giru dospurtoval pro třetí vítězství

VALMONTONE

Alessandro Petacchi už je v polovině svého plánu, podle něhož chce na Giro d'Italia minimálně zopakovat loňský počet etapových vítězství. Sedmý závodní den mu přinesl již třetí vavřín, když v hustém dešti nejrychleji finišoval v hromadném dojezdu ve Valmontonu.

Článek

Ve čtvrtek Petacchi skončil mimo elitní desítku, když čtvrt kilometru před cílem málem upadl. Dnes se v nepříjemném dešti a na kluzké silnici něčeho podobného vyvaroval a znovu prokázal své spurtérské kvality. Na stupně vítězů jej doprovodili Němec Olaf Pollack a Alejandro Borrajo z Argentiny.

Sedmé místo vykoupil zdravím Estonec Andrus Aug, kterému po projetí cílem na mokrém asfaltu uklouzlo kolo a na nosítkách jej záchranáři odvezli do nemocnice. Růžový trikot si nadále užívá Ital Gilberto Simoni, který dojel ve stejném čase jako vítěz na 32. místě.

Ondřej Sosenka dorazil do cíle se ztrátou necelé minuty na Petacchiho. Ján Svorada se při hustém dešti vzdal možnosti, že by se zapojil do hromadného finiše, který je jeho silnou stránkou. "V tak mizerném hustém dešti si bohužel nejsem vůbec jistý," řekl pětatřicetiletý český profesionál, který ještě donedávna nosil dioptrické čočky.

"Opravdu není moc vidět na cestu a riziko jsem vyhodnotil jako neúměrné. Proto jsem spurt v podstatě v závěru etapy vynechal," řekl spolupracovníkovi ČTK. Od sobotní etapy si Svorada ani další spurtéři moc slibovat nemohou, peloton totiž znovu zamíří do hor.

Giro d'Italia - 6. etapa
Spoleto - Valmontone, 164 km
1. Petacchi (It.)4:00:55
2. Pollack (Něm.).
3. Borrajo (Arg.).
4. Mazzoleni (It.).
5. Nauduzs (Lot.).
6. Rodriguez (USA).
7. Aug (Est.).
8. Usov (Běl.).
9. McEwen (Austr.).
10. Albasini (Švýc.).
...
95. Sosenka (ČR)+ 55
134. Svorada (ČR)+ 3:38
Průběžné pořadí
1. Simoni (It.)27:35:30
2. Cunego (It.)+ 13
3. Popovyč (Ukr.)+ 21
4. Pellizotti (It.)+ 29
5. Trampusch (Rak.)+ 41
6. Figueras (It.)+ 45
7. Cioni (It.)+ 52
8. Gončar (Ukr.)+ 58
9. Garzelli (It.)+ 1:05
10. Mazzoleni (It.)+ 1:06
...
35. Sosenka (ČR)+ 3:24
136. Svorada (ČR)+ 36:32

Reklama