Hlavní obsah

Závod míru: Zabel se konečně dočkal vítězství

TEPLICE

Erik Zabel slavil v pátek premiérové vítězství na letošním Závodu míru. Největší hvězda pelotonu se prosadila v závěrečném spurtu třicetičlenné vedoucí skupiny v Teplicích a v týmu T-Mobile si oddychli. "Už bylo na čase," glosoval etapový vavřín jeho stájový kolega Tomáš Konečný.

Článek

Ani po včerejší horské etapě se šesti vrchařskými prémiemi se nezměnil nositel žlutého trikotu pro lídra závodu. Stále vede Ital Michele Scarponi z týmu Domina Vacanze, který navíc spurtoval na třetím místě. Druhý byl jeho krajan Giunti, Luboš Kejval ze stáje eD"system-ZVVZ skončil šestý jako nejlepší z domácích závodníků.

Děkoval Konečnému

Třiatřicetiletý Zabel, jeden z nejlepších světových spurtérů, zatím na Závodu míru zůstával v hromadných dojezdech trochu za očekáváním. Jednou byl druhý, jednou třetí. "Jsem šťastný, že to vyšlo," řekl německý vítěz etapy. "Celý tým odvedl dobrou práci, zvlášť Tomáš Konečný pro mě tady hodně tvrdě pracuje. Tohle je pro všechny ta nejlepší odměna. Etapa nebyla jednoduchá, závěr nám dal pořádně zabrat," dodal Zabel.

"Kdyby to nevyšlo dneska, tak už nevím," prozradil Konečný. "Erik zůstal v posledním kopci trošku vzadu, tak jsme mu tam jeli tempo. Dávali jsme na něj pozor. Ještě patnáct kilometrů před cílem jsme ztráceli na vedoucí skupinu minutu a půl, tak jsme do toho ve čtyřech padli a sjeli to, protože jsme chtěli vyhrát etapu," popsal český cyklista, který odpadl asi kilometr před cílem.

S. Kohut vede mezi vrchaři

V 7. etapě, která peloton zavedla na české území, se opět zviditelnila královéhradecká stáj PSK Whirlpool. Její zástupce Martin Mareš se hned na 20. kilometru vydal do úniku spolu s Poláky Stafiejem, Sev. Kohutem a Němcem Wackernagelem. "Stanovili jsme si taktiku skákat do všech úniků," uvedl Mareš.

Chtěl být úpěšný na vrchařských prémiích, aby sbíral body adeptům na puntíkatý trikot, který ve čtvrtek oblékl jeho týmový kolega Faltýnek. To se však nepodařilo, novým nejlepším vrchařem Závodu míru je Polák Seweryn Kohut, který včera vyhrál pět horských prémií. "Byl lepší, neměl jsem na něj," podotkl Mareš, jenž byl třikrát druhý, jednou čtvrtý a získal 8 bodů.

Únik peloton moc nevzrušoval, uprchlíci měli k dobru až šest minut, ale deset kilometrů před cílem byli dojeti. "Konec byl strašně těžký a peloton začal závodit. Mrzí mě, že nám to nevyšlo."

Kejvalovi chyběly síly na spurt

Závodníkům dalo hodně zabrat stoupání na Nakléřov 20 km před cílem. Tam se oddělilo zrno od plev. "Mně se tam jelo docela dobře, ten kopec znám. Navíc tam stála celá rodina, tak jsem nemohl vyjet poslední," usmíval se Konečný. Z Čechů přijeli ve stejném čase jako vítěz Kejval, Benčík (oba eD"system-ZVVZ) a také mladý Kollert z PSK Whirlpool, který svými výkony příjemně překvapuje.

"V kopcích jsem si pořádně dával. Přece jen nejsem žádný super vrchař," řekl Kejval. "Přejížděl jsem to na morálku a pak mi chyběly síly na spurt. Jinak to mohlo být lepší."

Závod míru - 7. etapa
Sklarska Poreba-Teplice, 205,5 km
1. Zabel (Něm./T-Mobile)5:26:42
2, Guinti (It.).
3. Scarponi (It.).
4. Commesso (It.).
5. Palumbo (It.).
6. Kejval (ČR/eD"system-ZVVZ).
...
9. Benčík (ČR/eD"system-ZVVZ).
32. Kollert (ČR/PSK Whirlpool).
39. Konečný (ČR/T-Mobile)+ 25
45. Kadlec (ČR/Vini Caldirola)+ 3:14
50. Fadrný (ČR/PSK Whirlpool)+ 4:29
Průběžné pořadí
1. Scarponi (It.)29:18:51
2. Slaw. Kohut (Pol.)+ 8
3. Beuchat (Švýc.)+ 21
4. Giunti (It.)+ 35
5. Werner (Něm.)+ 44
6. Knees (Něm.)+ 53
...
8. Kejval+ 1:37
10. Kollert+ 4:12
17. Benčík+ 5:18
33. Kadlec+ 9:25
34. Fadrný+ 10:09
48. Konečný+ 18:07

Reklama