Hlavní obsah

Italská policie hledala na Giru doping

ŘÍM

Rozsáhlou akci proti dopingu spustili italští policisté ve středu ráno. V celostátní razii hledali zakázané látky i u cyklistů startujících na slavném Giro d'Italia. Pátrací skupina vtrhla do pokojů osmi z nich, ale nic nezabavila. V akci bylo téměř sedm stovek mužů zákona, kteří se zaměřili zejména na amatérský sport.

Foto: ČTK

I některé profesionální cyklisty jedoucí Giro zasáhla ranní razie italské policie.

Článek

Římské státní zastupitelství vyšetřuje ilegální užívání a distribuci dopingových látek ve sportu včetně krevního hormonu EPO už osm měsíců. Vše začalo, když jeden z amatérských cyklistů za podivných okolností zemřel. Nečekaně dnes 'zavítali' nejen k cyklistům, ale třeba i k několika atletům včetně tyčkařského mistra světa Giuseppa Gibiliska.

Dohromady zatím prokuratura vydala 138 příkazů k domovní prohlídce sportovců i podezřelých lékařů po celé Itálii. Policisté proto dnes časně ráno zamířili do více než stovky bytů, kanceláří a také hotelů, kde se v současné době italští sportovci nacházejí.

Vysoký policejní důstojník Stefano Ortolani na tiskové konferenci vysvětlil, že celá akce je zaměřena především na amatérský sport. "Mezi vyšetřovanými je 77 amatérských cyklistů, ale i patnáct profesionálů, z nichž osm startuje na Giru. Jsou součástí vyšetřování, na Giro jako takové jsme se nezaměřili," zdůraznil Ortolani.

Svorada byl v klidu

Na Giru dnes měli cyklisté volný den a v Bruniku se připravují na další horské etapy. Mezi půl pátou a půl osmou ráno policisté překvapili osm jezdců.

Byli jimi Mario Scirea a Alessio Galletti ze stáje Domina Vacanze, Fabio Sacchi z Fassy Bortolo, dva jezdci Saeka Eddy Mazzoleni s Alessandrem Spezialettim, Ruggero Marzoli (Acqua e Sapone), Giuseppe Muraglia (Formaggi Pinzolo) a Simone Masciarelli (Vini Caldirola).

Policisté nevynechali ani hotel, kde bydlí momentální lídr Gira Damiano Cunego. Lékař jeho stáje Saeco novinářům po prohlídce sdělil, že policisté nic nezabavili. Ranní 'přepadovka' ale vyvolala emoce. "Giro si nezaslouží takové zacházení. Povinností úřadů je vést vyšetřování, ale mohly si vybrat pozdější hodinu," zlobil se manažer Saeka Claudio Corti.

Jána Svorady a jeho kolegů ze stáje Lampre se dnešní policejní akce nedotkla. "Kontrolovali jen pár lidí a vše skončilo s negativním výsledkem. Teď už má peloton obvyklý program jako při běžném volném dnu. Vůbec nic se neděje, všechno je v poklidu," uvedl český cyklista.

První zadržení

Mezi sportovci, kteří byli terčem kontroly, bylo sedm atletů. Vedle Gibiliska i stříbrný olympijský medailista v hodu kladivem Nicola Vizzoni. "Dívali se mi do lékárničky. Měl jsem tam běžné léky, jaké mají všichni doma. Myslím, že nás vybírali náhodně, prostě jako v tombole," řekl Vizzoni agentuře ANSA.

V rámci razie už byli údajně v Toskánsku zadrženi dva lidé: lékárník a amatérský cyklista. Podobné razie vyšetřovatelé v minulosti už několikrát nařídili, ta největší proběhla zatím rovněž během Gira, a to před třemi lety.

Reklama

Související témata: