Hlavní obsah

Cunego vystoupil ze stínu učitele Simoniho

Jan KrůtaSport.czPrávo

Před startem Gira by na celkové vítězství 22letého Itala Damiana Cunega vsadil asi jen málokdo. V týmu Seaco bylo vše podřízeno úspěchu lídra Gilberta Simoniho, který tento závod už dvakrát vyhrál, ale vše dopadlo úplně jinak. Při dekorování nejlepších v Miláně musel Simoni, vítěz z let 2001 a 2003, gratulovat senzačnímu majiteli růžového trikotu.

Článek

Cunego během tří týdnů šokoval cyklistický svět, Simoni se musel sklonit. Skončil "jen" třetí. "To, co dokázal, bylo skvělé. Je to poměrně překvapivý vítěz," vysekl mu poklonu pětinásobný vítěz Tour de France Američan Lance Armstrong. "Lidé mi říkali, že je moc dobrý, ale on byl prostě skvělý," dodal.

Bleskově vyletěl

Cunego, který je juniorským mistrem světa z Verony 1999, jezdí u profesionálů teprve čtvrtým rokem. První sezónu strávil s dnes již zesnulým krajanem Pantanim ve stáji Mercatone Uno, od sezóny 2002 je v Saecu. Jenže dlouho byl jen do počtu, výsledky začal dělat až letos. A ne ledajaké - vyhrál etapový závod Kolem Trentina i kvalitně obsazené jednorázovky GP Industria&Larciano a Giro dell'Appennino.

"Vyletěl strašně rychle, je to neuvěřitelné," řekl Milan Kadlec z týmu Vini Caldirola. Na druhé Giro v kariéře (vloni byl celkově 34.) jel jako dobrý vrchař, který by měl být v kopcích nablízku kapitánovi Simonimu. Jenže právě v horách ho pouhých 57 kilogramů vážící Cunego setřásl.

Cunego je Simonimu vděčný

"Měl jsem sbírat zkušenosti, pomáhat Simonimu a pokusit se především o dílčí výsledek," prozradil po třítýdenním závodě. "Nečekal jsem, že bych mohl vyhrát celkově a ještě k tomu čtyři etapy," rozplýval se rodák z Verony.

V závěru Gira, kdy se v kopcích lámal chleba, vypluly na povrch údajné rozbroje mezi Cunegem a Simonim. Prý téměř spolu nekomunikovali, ale pak všechno dementovali. Když přišel Cunego v hotelu na večeři, Simoni prý opustil restauraci. "Vyříkali jsme si to. Jsme stále přátelé a jám mám před Gilbertem stále velký respekt, protože on má velkou zásluhu na mém zlepšení," říkal novinářům Cunego.

Nenávist trvá dál

Podle českého cyklisty Ondřeje Sosenky, který absolvoval v barvách italskéhoho týmu Acqua&Sapone první týden Gira a pak musel kvůli zanícenému vředu na zadní části těla odstoupit, však vztahy urovnali jen pro média. "I kvůli sponzorům, kteří nechtějí, aby se na veřejnost takové věci dostaly. Ale co vím, tak je to jen tak na oko. Podle mě je mezi nimi dál velká nenávist a jsem přesvědčen, že příští rok už spolu v jednom týmu jezdit nebudou," řekl Sosenka.

Český profesionál si myslí, že Simoni doplatil na to, že ho všichni spolufavorité neustále hlídali. "Cunego těžil z toho, že je prakticky neznámý. Ale asi to na Giru trochu přehnal, protože v každém týmu platí nějaká hierarchie. Měl by mít k Simonimu větší respekt a ne mu v horách nastupovat, když není lídrem," uvažoval Sosenka.

"Přitom oba měli takovou formu, že to mohli zrežírovat úplně jinak - Simoni by vyhrál a Cunego mohl skončit druhý. Takhle je Gilberto strašně zklamaný," dodal Sosenka.

Na Tour vítězGira nepojede

Na druhou stranu však nechce snižovat Cunegovy kvality. "Na to, jak je mladý, zajel famózně. Vloni skoro nic nepředvedl a letos sbírá od začátku sezóny vítězství na velkých závodech," uvedl Sosenka, který jel s Cunegem Kolem Trentina.

Sám vítěz Gira je v dalších vyhlídkách opatrný. Nemyslí si, že by se přes noc změnil v hvězdu. "Jako člověk zůstanu pořád stejný. Vím, že mě tento výsledek nezmění. Kdybych se nemohl opřít o skvělou práci ostatních kolegů z týmu, nic bych nedokázal," uvedl Cunego, který nepočítá se startem na Tour de France. "Rád bych se nominoval na olympijské hry a chci se zaměřit i na mistrovství světa doma ve Veroně," odtajnil své další plány.

Reklama