Hlavní obsah

Hruška sní o triumfu v prologu na Tour de France

PRAHA

Cyklista Jan Hruška si s předstihem zajistil start na Tour de France. Radostnou novinu mu hned po vyvrcholení závodu Kolem Německa, kde skončil devětadvacetiletý jezdec třetí, zvěstoval Manolo Saiz, šéf stáje Liberta Seguros.

Foto: El Mundo

Jan Hruška na archivním snímku.

Článek

Hruška až do poslední etapy živil naději na celkový triumf, v konečném pořadí ho předstihlo jen německé duo Sinkewitz-Voigt. Český borec si připsal 72 bodů do světového žebříčku, pokořil kupříkladu i Němce Jana Ullricha.

Toužil po výhře v časovce

"Mám takové smíšené pocity. Hned po dojezdu jsem byl rozčarovaný, od vítězství mě dělil malý kousek. Za rok už každý bude znát jen vítěze a nikdo se nebude ptát, jestli třetí ztratil jen třiadvacet vteřin. Ale teď s odstupem si uvědomuji, že je to skvělý výsledek. Konkurence na startu byla obrovská," přemítá Hruška.

Když k největšímu etapovému závodu u našich západních sousedů odjížděl, cítil se v pohodě. "Před startem jsem nejezdil špatně. Chtěl jsem vyhrát časovku," přiznává. Úvodní část sedmidílného závodu však neovládl, a tak doufal, že si připíše alespoň triumf v některé z dalších etap. Ani to se nepodařilo. Nicméně večer po nedělním dojezdu přišla obrovská náplast, když mu šéf jeho stáje oznámil, že s ním napevno počítá pro Tour de France.

"Cítil jsem den po dni, že se moje pozice zlepšuje. Ale Saiz mi řekl, že pojedu určitě. Žádné s největší pravděpodobností, prostě o mně nepochyboval, neváhal. Což byl úplný extrém, za který jsem samozřejmě rád."

Hned zjišťoval profil

Účast na nejprestižnějším cyklistickém závodě si pochopitelně vyžádala změny v Hruškově programu. "Příští týden jsem měl jet závod Kolem Katalánska, ale šéf tenhle start zrušil. Zatím trénuji doma, ale v příštích dnech možná stejně pojedu pilovat formu do Španělska. Detailní program se teprve dozvím," líčí Hruška.

Hned po návratu z Německa na internetu zjišťoval profil Tour de France. "Normálně to přitom nechávám na poslední chvíli," usmívá se český cyklista. Nedělá si přehnané iluze o své úloze v týmu Liberta Seguros.

"Pojedu jako domestik. Ale chtěl bych se vytáhnout v prologu. Samozřejmě nemohu ladit formu jen na zahajovací den a po týdnu to zabalit. Ale tady půjde o osm minut jízdy, to vlastně ani není pořádná časovka. Bude to vyloženě explozívní jízda," přemítá Hruška. "Bylo by skvělé třeba prolog vyhrát a pak v dalších etapách udělat sto procent práce ve prospěch týmu."

Myslí i na olympiádu

Velmi rád by nastoupil i k domácímu šampionátu v Brně, který se uskuteční poslední červnový víkend ještě před Tour de France. "Saiz tomu zrovna nakloněn není, ale slíbil, že si to nechá projít hlavou a snad svolí," doufá Hruška.

Je mu jasné, že jedině v případě vítězství v časovce získá jistotu startu pro olympijské hry. "To je vlastně jediný důvod, proč chci na mistrovství jet. Účast v Aténách mě moc láká. Myslím, že existuje šance dosáhnout na olympiádě solidního výsledku."

Hruška si však velmi dobře uvědomuje, že jeho zaměstnavatelem je Liberta Seguros, a pokud vedení start v Brně zakáže, bude to muset respektovat. "Aniž bych chtěl olympijské hry degradovat, vítěze Tour de France si pamatuje každý. Přípravu tedy směřujeme tímto směrem. A při domácím šampionátu bych jel na vlastní triko, neměl takový klid a potřebné zázemí."

Reklama