Hlavní obsah

Sosenka vyhrál, ale Atény jisté nemá

BRNO

Cyklista Ondřej Sosenka, člen týmu Aqua Sapone-Caffe, přidal ke stříbru ze čtvrteční časovky titul mistra republiky v prestižním závodě jednotlivců s hromadným startem. Stal se tak nejúspěšnějším účastníkem společného česko-slovenského šampionátu na silnici. Trať nedělního klání vedla po dvanáctiapůlkilometrovém okruhu, který cyklisté absolvovali v Brně a okolí šestnáctkrát.

Článek

Sosenka porazil v závěrečném spurtu o 4 vteřiny druhého Petra Benčíka a třetího René Anderleho. "Jsem šťastný, vždyť titul v závodě jednotlivců jsem získal poprvé v kariéře. Za prvenství v časovce bych ho rozhodně neměnil, byť by mi už s určitostí zajistilo účast na olympiádě v Aténách," svěřil se bezprostředně po projetí cílem.

Padrnos měl defekt

Závodu dlouho vévodili Pavel Padrnos s Kamilem Vránou, kteří až do třináctého okruhu okupovali ve skupinkách střídavě s dalšími jezdci špici startovního pole. Pak ovšem Padrnose postihl defekt a než stačil kolo vyměnit, nabral tak velkou ztrátu, že ze závodu raději odstoupil. Vránovi pro změnu došly v závěru síly. Dvě kola před koncem naopak ovládli čelo mistrovského závodu Sosenka, Benčík, Andrle a Slovák Riška.

"Sedm set metrů před cílem se pokusil nastoupit Andrle, ale podařilo se mi jeho nástup zachytit. Přestože mě už ke konci trochu chytaly křeče, měl jsem v závěru nejvíc sil. Na maximálně těžké trati plné stoupání se mi jelo dobře, jsem samozřejmě nesmírně šťastný. I díky tomu, že se tentokrát na rozdíl od řady minulých šampionátů skoro vůbec netaktizovalo. Každý jel především za sebe," cenil si také z tohoto hlediska Sosenka triumfu.

Spokojený byl i stříbrný Benčík. "Vždyť Sosenka s Anderlem jsou skvělí cyklisté. Jsem strašně rád, že se mi povedlo vklínit se mezi ně," líčil. Těsně za stupni vítězů tentokrát skončil obhájce loňského prvenství Lubor Tesař z eD"Systém-ZVVZ. "Nejsem z toho smutný. Nepovedlo se mi zachytit rozhodující únik a ani jsem se potom moc nesnažil, abych s dalšími jezdci vedoucí skupinu dojel. V ní byl totiž i můj týmový kolega Benčík, a tak bylo jasné, že nás zisk medaile nemine. A já bych mu mohl za záda přivést další vážné soupeře. Třeba Tomáše Konečného," vysvětloval.

Jistotu mají dva

Pro mnohé překvapivě nedokončil závod náš nejlepší cyklista posledních let Ján Svorada, on sám však odmítal, že měl být favoritem: "Vždyť já jsem spíš sprinter a v Brně se jelo hlavně do kopců. Navíc mi šampionát příliš nezapadal do mého závodního plánu letošní sezóny. Přistupoval jsem k němu především jako ke skvělé přípravě na další soutěže."

Přestože nedojel, má právě Svorada vedle vítěze mistrovské časovky Michala Hrazdíry už nyní jistotu startu na srpnových olympijských hrách v Aténách. V širším výběru jsou dále Sosenka, Andrle, Konečný a Padrnos. "Z nich určíme další dva do 14. července, kdy musí být nominace uzavřena. Rozhodovat bude především aktuální forma," oznámil prezident Českého svazu cyklistiky Marian Štetina.

Výsledky - kategorie Elite (198, 4 km)
1. Sosenka (Aqua Sapone-Caffe Moka) 5:13:17 h, 2. Benčík (eD"System ZVVZ), 3. Andrle (Liberty Seguros) oba 4 s, 4. Tesař (eD"Systém ZVVZ), 5. Faltýnek (PSK Whirlpool) oba 3:48 min., 6. Kadlec (Vini Caldirola Nobili) 4:12.
Do 23 let (174 km):
1. Mareš (PSK Whirlpool) 4:53:27 h, 2. F. Klouček (Author), 3. Štybar (Mercedes Italia) oba 1:41 min.

Reklama