Hlavní obsah

Cancellara na Tour de France stále ve žlutém

CHARLEROI

Po první etapě Tour de France zůstal žlutý trikot vítězi sobotního prologu Fabianu Cancellarovi, i když v neděli nezvítězil. Z vítězství v první, 202 kilometrů dlouhé etapy, se radoval Estonec Jaan Kirsipuu. V hromadném dojezdu porazil Australana Robbieho McEwena a Nora Thora Hushovda.

Článek

Zkušený Kirsipuu si dnes připsal čtvrté etapové vítězství na Tour. Jezdec francouzské stáje AG2R si ve spurtu počínal suverénně a znechutil závěr i vyhlášenému rychlíkovi Alessandru Petacchimu, jenž skončil na osmém místě.

V deštěm ovlivněné etapě se neujal ani jeden z úniků, jezdci z Cancellarovy stáje Fassa Bortolo měli všechny uprchlíky pod kontrolou. Necelé dva kilometry před cílem byli dostiženi poslední z nich, dánsko-belgické duo Jakob Piil a Marc Wauters, a peloton čekal hromadný dojezd.

"Vyšlo mi to skvěle. Jsem strašně šťastný," řekl Kirsipuu, jenž v sobotním prologu skončil až na 153. místě. "Nečekal jsem, že bych mohl vyhrát, po prologu jsem se totiž necítil moc dobře. Ale v průběhu etapy jsem se dostal do dobré pohody a věřil jsem si," radoval se estonský cyklista, jenž před pěti lety dokonce v několika etapách nosil žlutý trikot.

Hroška s Padrnosem v hlavním poli

V hlavním poli dojel společně s oběma českými jezdci na Tour Janem Hruškou a Pavlem Padrnosem i největší favorit Lance Armstrong. Ten je nyní v průběžném pořadí na třetím místě s odstupem deseti sekund za Cancellarou. Mezi ně se vklínil norský spurtér Hushovd.

Velké problémy měl dnes Australan Bradley McGee. Čtvrtý muž ze sobotního prologu trpí bolestmi zad, neudržel se hlavního pole a etapu dokončil s více než šestiminutovou ztrátou. Podle agentury Reuters není vyloučeno, že bude muset osmadvacetiletý cyklista z Tour odstoupit.

V pondělí pokračuje 91. ročník slavného závodu stále na belgickém území 197 km dlouhou etapou z Charleroi do Namuru.

Výsledky - 1. etapa (202,5):
1.Kirsipuu (Est.)4:40:29 hod.
2.McEwen (Austr.)
3.Hushovd (Nor.)
4.Hondo (Něm.)
5.J. P. Nazon (Fr.)
6.Cooke (Austr.)
7.Arvesen (Nor.)
8.Petacchi (It.)
9.Zabel (Něm.)
10.Davis (Austr.)
...95. Hruška, 97. Padrnos (oba ČR) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Cancellara (Švýc.) 4:47:13 hod., 2. Hushovd -4, 3. Armstrong (USA) -10, 4. Voigt (Něm.) -15, 5. I. Gutierrez -16, 6. Sio Pereiro (oba Šp.) -19, 7. Moreau (Fr.), 8. Julich, 9. Hincapie (oba USA) všichni -20, 10. E. Gutierezz (Šp.) -22, ...45. Hruška -33, 74. Padrnos -38

Reklama

Související témata: