Hlavní obsah

Druhá etapa Tour pro McEwena, ve žlutém pojede Hushovd

NAMUR

V hromadném spurtu pondělní druhé etapy cyklistického Tour de France byl nejrychlejší Australan Robbie McEwen. Po druhém dějství nejslavnějšího etapového závodu změnil majitele i žlutý trikot pro vedoucího jezdce, druhé místo vyneslo do čela průběžného pořadí Nora Thora Hushovda.

Článek

McEwen s Hushovdem si o jednu příčku vylepšili své výsledky z nedělní etapy. Pro Australana znamenalo vítězství čtvrtý triumf na Tour, mnohem větší radost však měl v cíli 197 km dlouhé etapy z Charleroi do Namuru druhý Hushovd. Šestadvacetiletý jezdec stáje Credit Agricole se totiž stal prvním Norem, který se oblékne do žlutého trikotu.

V závěrečném spurtu, jenž mírně ovlivnil nebezpečně vyhlížející pád dvou cyklistů zhruba tři sta metrů před cílem, se stejně jako v neděli neprosadili favorizovaní italští rychlíci. Alessandro Petacchi skončil osmý, Mario Cipollini uzavíral první desítku.

Piilův únik nevyšel

Podruhé za sebou dal o sobě v průběhu etapy vědět dánský veterán Jakob Piil, jenž společně s dalšími pěti kolegy vyrazil brzy po startu do úniku. Uprchlíci si udržovali relativně slušný náskok dlouhých 164 kilometrů, peloton je ale pohltil zhruba dvacet kilometrů před cílem.

Pády nebyly k vidění pouze v závěrečném spurtu, ale i v průběhu etapy. Kvůli jednomu z nich skončil 91. ročník Tour pro italského jezdce Mattea Fagniniho, jenž musel na vyšetření do nemocnice s podezřením na zlomeninu klíční kosti. Ještě před ním vypadl Australan Nick Gates, jenž v neděli překročil časový limit a dnes se už na startu neobjevil.

Ullrich je nachlazený

Největší favorit závodu Lance Armstrong dojel - stejně jako Jan Hruška s Pavlem Padrnosem - pohodlně v hlavním poli, v průběžném pořadí ztrácí osmnáct sekund na Hushovda. Jeho velký rival Jan Ullrich si stěžoval před startem etapy na nachlazení, jeho setrvání v závodu však není ohroženo.

V úterý čeká peloton, v němž je aktuálně 186 závodníků, třetí etapa z Waterloo do Wasquehalu, která měří 210 km.

TOUR DE FRANCE - 2. etapa
Charleroi - Namur (Belgie), 197 km
1. McEwen (Austr.)4:18:39 hod.
2. Hushovd (Nor.)všichni stejný čas
3. J. P. Nazon (Fr.).
4. Hondo (Něm.).
5. O'Grady (Austr.).
6. Kirsipuu (Est.).
7. Zabel (Něm.).
8. Petacchi (It.).
9. Glomser (Rak.).
10. Cipollini (It.).
...
112. Hruška (ČR).
114. Padrnos (ČR).
Průběžné pořadí
1. Hushovd (Nor.)9:05:42 hod.
2. Cancellara (Švýc.)+ 8
3. McEwen (Austr.)+ 17
4. Armstrong (USA)+ 18
5. Voigt (Něm.)+ 23
6. I. Gutierrez (Šp.)+ 24
7. Sio Pereiro (Šp.)+ 27
8. Moreau (Fr.)+ 28
9. Julich (USA)+ 28
10. Hincapie (USA)+ 28
...
49. Hruška (ČR)+ 41
78. Padrnos (ČR)+ 46

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články