Hlavní obsah

Voeckler udržel vedení na Tour, Armstrong upadl

ANGERS

Ani v páteční šesté etapě cyklistického Tour de France se závodníkům nevyhnuly pády. Největší karambol se odehrál přesně kilometr před cílem, kde se zastavil téměř celý peloton kromě skupiny asi 30 jezdců, z níž měl ve finiši nejvíce sil Belgičan Tom Boonen.

Článek

Za ním dojel vítěz čtvrteční etapy Australan Stuart O'Grady a třetí místo obsadil další vyhlášený spurtér Němec Erik Zabel.

Žlutý trikot vedoucího jezdce uhájil Francouz Thomas Voeckler, i když zůstal uvězněn s dalšími jezdci na silnici při posledním pádu, v kterém se ošklivě potloukli Rakušan Rene Haselbacher a australský rychlík Robbie McEwen.

Po úspěšném úniku pětice jezdců v předchozí etapě se dnes pokusila rozhodnout šestice uprchlíků, která ujela necelých 30 kilometrů po startu bezmála dvousetkilometrové trati. Nejdéle vydržel Španěl Juan Antonio Flecha, ale kilometr před cílem ho peloton pohltil.

Pádu se dnes nevyhnul ani favorizovaný Američan Lance Armstrong. Na zemi se ocitl už po třinácti kilometrech, kdy spadlo asi třicet závodníků, ale vyvázl nezraněn.

"Není to nic vážného. Když před vámi někdo spadne, moc toho nenaděláte. V první týdnu Tour jsou jezdci ještě nervózní a každý musí dávat velký pozor," řekl šéf Armstrongovy stáje US Postal Johan Bruyneel. Do cíle přijel pětinásobný šampion Tour na 34. místě ve stejném čase jako vítězný Boonen a celkově je dál šestý.

Peloton Tour dnes opustili dva elitní spurtéři. Ital Alessandro Petacchi musel odstoupit kvůli problémům s levým ramenem, které si poranil při čtvrtečním pádu. Jeho krajan Mario Cipollini se stále potýká se zánětem v noze, který jej trápí už od květnového Gira d'Italia.

V pátek čeká závodníky sedmá etapa z Chateaubriantu do Saint Brieuc, která měří 204,5 km.

TOUR DE FRANCE - 6. etapa
Bonneval - Angers, 196 km
1. Boonen (Bel.)4:33:41 hod.
2. O'Grady (Austr.)všichni stejný čas
3. Zabel (Něm.).
4. Hondo (Něm.).
5. Cooke (Austr.).
6. Marinangeli (It.).
7. Pineau (Fr.).
8. Dean (N. Zél.).
9. Tombak (Est.).
10. Dumoulin (Fr.).
...
81. Padrnos (ČR).
112. Hruška (ČR).
Průběžné pořadí
1. Voeckler (Fr.)24:37:30
2. O'Grady (Aus.)+ 3:01
3. Casar (Fr.)+ 4:06
4. Bäckstedt (Švéd.)+ 6:06
5. Piil (Dán.)+ 6:58
6. Armstrong (USA)+ 9:35
7. Hincapie (USA)+ 9:45
8. Landis (USA)+ 9:51
9. Azevedo (Portug.)+ 9:57
10. Rubiera (Šp.)+ 9:59
...
83. Padrnos (ČR)+ 13:51
144. Hruška (ČR)+ 20:36

Reklama