Hlavní obsah

Nováček Pozzato vítězem sedmé etapy Tour

SAINT-BRIEUC

Z vítězství v sobotní sedmé etapě Tour de France se radoval další nováček nejslavnějšího etapového závodu na světě. Ve spurtu tří uprchlíků byl v sobotu nejrychlejší Ital Filippo Pozzato, kteří v cíli 204 kilometrů dlouhé trasy pokořil španělskou dvojici Iker Flores, Francisco Mancebo.

Článek

Dvaadvacetiletý Pozzato tak navázal na předchozí triumf stejně starého Belgičana Toma Boonena, který jede rovněž svou první Tour.

V průběžném pořadí se nic podstatného nezměnilo. Žlutý trikot dál drží Francouz Thomas Voeckler, který dojel v hlavním poli stejně jako obhájce prvenství Lance Armstrong. Američanovi dál patří šestá pozice.

McEwen na zelený trikot nedosáhl

K velkému úniku se dnes vydali Nizozemec Erik Dekker s Belgičanem Thierrym Marichalem, kteří ujeli na 56. kilometru. Vypracovali si náskok až osm a půl minuty, ale po 120 kilometrech je soupeři dostihli.

Za oběma uprchlíky sbíral pilně body na prémiích ve spurtu hlavního pole Australan Robbie McEwen, ale na zisk zeleného trikotu to nakonec nestačilo. V čele bodovací soutěže zůstal o bod za svým krajanem Stuartem O'Gradym. Pět kilometrů před cílem pak vyrazila z pelotonu sedmičlenná skupinka, z níž se ještě utrhli pozdější medailisté.

O dalšího muže přišla stáj Gerolsteiner, které se v pátek zranil v hromadném pádu v závěru etapy Rakušan Rene Haselbacher. Dnes ho napodobil Švýcar Sven Montgomery a po pádu na 129. kilometru byl s podezřením na zlomeninu klíční kosti převezen do nemocnice. "Ještě zkusil jet, ale nešlo to," řekl šéf Gerolsteineru Hans-Michael Holczer.

K sobotnímu startu už nenastoupil Belgičan Christophe Brandt, který měl po pondělní druhé etapě pozitivní test na metadon. [celá zpráva]

V neděli zakončí takzvaný "Týden sprinterů" osmá etapa z Lamballe do Quimperu, která měří 168 km. V pondělí čeká cyklisty první ze dvou dnů volna.

TOUR DE FRANCE - 7. etapa
Chateaubriant - Saint-Brieuc, 204,5 km
1. Pozzato (It.)4:31:34 hod.
2. Flores (Šp.)stejný čas
3. Mancebo (Šp.).
4. Brochard (Fr.)+ 10 s
5. Hinault (Fr.).
6. Scarponi (It.).
7. Bettini (It.).
8. Hushovd (Nor.).
9. Sunderland (Aus.).
10. O'Grady (Aus.).
...
114. Hruška (ČR).
121. Padrnos (ČR).
Průběžné pořadí
1. Voeckler (Fr.)29:09:14
2. O'Grady (Aus.)+ 3:01
3. Casar (Fr.)+ 4:06
4. Bäckstedt (Švéd.)+ 6:06
5. Piil (Dán.)+ 6:58
6. Armstrong (USA)+ 9:35
7. Hincapie (USA)+ 9:45
8. Landis (USA)+ 9:51
9. Azevedo (Port.)+ 9:57
10. Rubiera (Šp.)+ 9:59
...
79. Padrnos (ČR)+ 13:51
134. Hruška (ČR)+ 20:36

Reklama