Hlavní obsah

Devátému dílu Tour vládl Australan McEwen

GUERET

Australský cyklista Robbie McEwen vyhrál devátou etapu prestižního závodu Tour de France a upevnil si vedení v bodovací soutěži. Závodník stáje Lotto-Domo byl nejrychlejší v závěrečném spurtu pelotonu, který necelých sto metrů před cílovou páskou dostihl dvojici uprchlíků Filippa Simeoniho a Iniga Landaluzeho.

Článek

Ti se po dnu volna stali hrdiny dnešní 160,5 kilometru dlouhé etapy ze St. Leonard-de-Noblat do Gueretu. Italský a španělský cyklista se na 40. kilometru odpoutali od hlavního pole a vypracovali si až desetiminutový náskok.

Peloton je začal stíhat až šedesát kilometrů před cílem a dlouho se zdálo, že by oba uprchlíci mohli svůj únik dotáhnout do konce. V posledních stovkách metrů však nejeli naplno, když především Španěl Landaluze taktizoval a nestřídal na špici, a i když měli cílovou pásku na dohled, byli nakonec předstiženi. Landaluze ještě dokázal uhájit desátou příčku, Simeoni skončil sedmnáctý.

McEwen se na první místo prosadil v dramatickém spurtu, v němž porazil své největší soupeře v bodovací soutěži Nora Thora Hushovda a svého krajana Stuarta O'Gradyho. V hlavním pelotonu se udrželi i čeští cyklisté Pavel Padrnos a Jan Hruška, kteří však do bojů o přední pozice nezasáhli.

Voeckler stále ve žlutém

Na celkovém pořadí nejkratší etapa letošní Tour nic nezměnila. Ve žlutém trikotu i ve středu pojede Francouz Thomas Voeckler. Američan Lance Armstrong, jenž útočí na rekordní šesté vítězství, je zatím s více než devítiminutovou ztrátou šestý.

Ze závodu po Alessandru Petacchim a Mariu Cipollinim odstoupil další špičkový spurtér. Etapu nedokončil Estonec Jaan Kirsipuu, jenž vyhrál první dějství Tour.

Tour de France - 9. etapa
St. Leonard-de-Noblat - Gueret, 160,5 km
1. McEwen (Aus.)3:32:55
2. Hushovd (Nor.)všichni stejný čas
3. O'Grady (Aus.).
4. Pineau (Fr.).
5. Zabel (Něm.).
6. Tombak (Est.).
7 Boonen (Bel.).
8. Hondo (Něm.).
9. Marinangeli (It.).
10. Landaluze (Šp.).
...
105. Padrnos (ČR).
132. Hruška (ČR).
Průběžné pořadí
1. Voeckler (Fr.)36:36:31
2. O'Grady (Aus.)+ 2:53
3. Casar (Fr.)+ 4:06
4. Backstedt (Švéd.)+ 6:27
5. Piil (Dán.)+ 7:09
6. Armstrong (USA)+ 9:35
7. Hincapie (USA)+ 9:45
8. Azevedo (Šp.)+ 9:57
9. Gutierrez (Šp.)+ 10:02
10. Zabel (Něm.)+ 10:06
...
77. Padrnos (ČR)+ 14:12
128. Hruška (ČR)+ 20:57

Reklama