Hlavní obsah

Armstrong zvažuje konec, následovníci už se předvádějí

NIMES

Americký cyklista Lance Armstrong má na dohled šesté vítězství na Tour de France. Co bude dál? Uspokojí ho zisk rekordního triumfu a pověsí kolo na hřebík, nebo se požene za dalšími úspěchy? Texasan stále váhá. Možná mu v rozhodování pomůže nástup mladých dravců, kteří letos výrazně míchají kartami.

Článek

"Není to tak dávno, co jsem uvažoval o konci, ale teď si nejsem jist," řekl Armstrong, který je na Tour zatím druhý. V prestižním etapovém závodu se letos ukázalo několik zdatných následovníků, především domácí Thomas Voeckler a Ital Ivan Basso. "Přesto si myslím, že bych skončil příliš brzo," dodal dvaatřicetiletý Američan.

Před závěrečným týdnem ztrácí Armstrong na žlutý trikot jen dvaadvacet vteřin a málokdo pochybuje o jeho rekordním šestém vítězství za sebou. To by bylo stylové loučení se světovou cyklistikou.

Voeckler popírá odhady

Fanoušci nemusí věšet hlavu, že by s Armstrongovým odchodem hrozila absence hvězd. Vždyť například Basso dokázal ve dvou horských etapách s hvězdným Američanem udržet krok až do posledních metrů, Voeckler pak navzdory odhadům odborníků i svým vlastním již deset dní vede celkové pořadí.

"Myslím, že vidíme vzestup nové generace s cyklisty, jako jsou Basso, Voekler, Andreas Klöden nebo Francisco Mancebo," uvedl manažer stáje Illes Ballears Eusebio Unzue.

Voecklerovi je teprve pětadvacet. Jen o rok starší je excelentní vrchař Basso, který si v souboji s Armstrongem v jednom ze strmých závěrů dojel pro etapový triumf a v celkovém pořadí na fenoména Tour ztrácí jen 77 vteřin. Ředitele týmu Fassa Bortolo Giancarlo Ferretti jeho výkony nepřekvapují.

"Je to výjimečně talentovaný vrchař, který se naučil disciplíně a dostal se do správného věku," řekl muž, který Bassovi nabídl první profesionální smlouvu.

V Ullrichově stínu

Šanci na celkové umístění mezi prvními třemi má i osmadvacetiletý Mancebo, který na průběžném pátém místě ztrácí přibližně tři minuty. "Posledních pět let si udržuje vysokou výkonnost a každým rokem se zlepšuje. Není daleko od svého vrcholu," chválil týmový manažer Unzue španělského jezdce, kterého trénuje pětinásobný vítěz Tour z devadesátých let Miguel Indurain.

Devětadvacetiletý Klöden, který je v průběžném pořadí čtvrtý, dlouho jezdil ve stínu slavného Němce Jana Ullricha. V roce 2000 sice vyhrál prestižní jednorázový závod z Paříže do Nice a získal bronzovou medaili na olympijských hrách v Sydney, od té doby však na další výrazný úspěch čekal.

"Je to jeden z nejtalentovanějších cyklistů, se kterými jsem pracoval. Ale vždycky měl špatný den a nebyl schopen unést tlak," tvrdí šéf jeho stáje T-Mobile Walter Godefroot.

Reklama