Hlavní obsah

Nezničitelný Armstrong vstoupil do historie

PAŘÍŽ

Roku 1993 se Lance Armstrong stal světovým šampiónem v závodě s hromadným startem, po olympiádě v Atlantě začal svůj boj se zhoubným nádorem, aby se po dvou letech vrátil k cyklistice a šestkrát za sebou slavil na Champs Elysée v Paříži prvenství na Tour de France, nejtěžším etapovém závodě světa.

Článek

'Nezničitelný' Američan potvrdil, že je v současnosti patrně nejlepším sportovcem, s nímž snese srovnání snad jen fenomén formule 1 Michael Schumacher. Navíc jakoby se zdálo, že jeho výkonnost letos graduje, protože šest etap na Tour de France dosud vyhrát nedokázal.

Díky výtečné práci týmu US Postal byl na trati suverénní. Vyhrál čtyři horské etapy, individuální časovku a s kolegy i jízdu družstev proti chronometru. "Je strašně silný a má skvělé kolegy," uznal Ital Simoni, vítěz Giro d'Italia 2001 a 2003. Což dokumentuje i fakt, že druhý dojel do cíle Klöden se ztrátou 6:38 minuty.

Předloni tvrdil Němec Voigt: "Lance vyhraje šestkrát za sebou a pak skončí jako nedostižná legenda." Jenže to vypadá, že Armstrong přijede do Francie vyhrát i v roce 2005. Bylo by to posedmé.

:. ANKETA
Vyhraje Lance Armstrong Tour de France i posedmé? Hlasujte na konci článku.

Atény vynechá

Letos od začátku sezóny přemítal o tom, zda vyrazí na olympijské hry nebo se po Tour de France bude věnovat svým dětem. Nakonec se bronzový muž s olympijské časovky v Sydney rozhodl Atény vynechat.

"Je to opravdu těžké, proto chci jet domů. Na olympiádě už jsem byl několikrát a nemám potřebnou motivaci, proto nechci někomu zabírat místo," dodal.

Kariéra nadějného texaského rodáka se až do září roku 1996 odvíjela bez větších zádrhelů. Rok po vstupu mezi profesionály se stal při svém premiérovém startu na mistrovství světa v Oslu 1993 nejmladším šampiónem v historii a o jeho růžové budoucnosti málokdo pochyboval.

Porazil i rakovinu

V roce 1996 přijal nabídku francouzské stáje Cofidis, jenže týmový trikot vůbec neoblékl. Skončil v nemocnici. První obtíže, kdy se mu špatně sedělo v sedle, Armstrong ještě připisoval tréninkové zátěži, další příznaky už ale nemohl ignorovat.

K sílícím bolestem v rozkroku, které vystřelovaly až do břicha, se přidaly bolesti hlavy, rozmazané vidění. "Začal jsem vykašlávat krev," popsal Armstrong chvíle, kdy už nebylo možné otálet. Diagnóza byla nemilosrdná: karcinom, neboli rakovina varlat. Nádor se navíc rozšířil i do břicha, zasáhl plíci a podnítil dva mozkové nádory. Od lékařů dostal zhruba padesátiprocentní šanci na přežití.

V říjnu 1996 podstoupil první z několika operací. Tři měsíce pak na klinice v Indianapolisu absolvoval intenzívní léčbu chemoterapií: "Bylo to deprimující. Ztratil jsem všechny svaly a zhubnul jsem. Mou jedinou starostí bylo, abych zůstal naživu."

Risk US Postal vyšel

V prosinci lékaři Armstrongovi oznámili, že rakovinné bujení bylo zastaveno. Vycítil, že nemoc přemohl a mohl by opět závodit, vedení Cofidisu ho ale hodilo přes palubu.

Ozvala se však stáj US Postal a risk angažovat dva roky nezávodícího cyklistu se jí bohatě vyplatil. V květnu 1997 jej onkologové prohlásili za vyléčeného a v únoru 1998 se Armstrong po 518 dnech postavil na startovní čáru. Na Tour de France v roce 1999 pak poprvé slavně zvítězil a jeho jméno se ihned stalo synonymem nezdolné vůle a statečnosti.

Hlavní podíl na svém triumfu Armstrong přikládal právě vítěznému boji s chorobou: "Kdybych neonemocněl rakovinou, nikdy bych Tour de France nevyhrál," špital plný dojetí v cíli.

Poté na nejvyšším stupínku 'Staré dámy' stanul americký hrdina i v následujících pěti letech a stal se nejen rekordmanem závodu, ale i nadějí nespočetného houfu podobně nemocných lidí. Těm pomáhá i tím, že pravidelně přispívá na boj proti rakovině, k čemuž založil i vlastní nadaci.

Šťastné období Armstrongovi vyplnilo narození syna Luka Davida (1999) a dcer, dvojčat Isabelle Rose a Grace Elizabeth (2001). Děti, které přišly na svět ze spermatu zmraženého před operativním odstraněním varlat, má s bývalou ženou Kristin.

Tu k překvapení svých obdivovatelů opustil kvůli téměř o deset let starší zpěvačce Sheryl Crow, která jej doprovázela po celé trati letošní Tour.

Peníze dává kolegům

Svého finančního podílu z výher na Tour se Armstrong opět stejně jako v předešlých letech vzdal ve prospěch spolujezdců a členů realizačního týmu US Postal. V profesionálním pelotonu je nepsaným pravidlem, že veškeré odměny ze závodu jdou na hromadu a potom se dělí mezi všechny jezdce stáje. A Tour je nejen největší po sportovní stránce, ale i po finanční.

Za celkové vítězství si Armstrong ukrojil 400 000 eur z celkové dotace tří miliónů. K tomu je potřeba připočíst ještě prémie za šest etapových vavřínů a za dny ve žlutém trikotu, či třeba za Azevedovo páté místo v konečné klasifikaci.

Celková suma, kterou stáj US Postal letos na Tour získá, se vyšplhá až k částce 700 000 eur: ty si mezi sebe rozdělí zbylá osmička jezdců včetně českého závodníka Pavla Padrnose. Na menší obnos si přijdou i členové realizačního týmu.

Reklama