Hlavní obsah

Padrnosovi připadla letošní Tour lehčí

Za jednu z nejlehčích Tour de France, které absolvoval, označil v neděli skončený 91. ročník slavného závodu český cyklista Pavel Padrnos. Člen stáje US Postal pomohl Američanu Lanci Armstrongovi k rekordnímu šestému vítězství a v pátek se po jeho boku představí v kritériu na Václavském náměstí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Padrnos

Článek

"I když letošní vítězství Armstronga vypadalo snadné, tak první týden to tak nebylo. Počasí a pády - to vše bylo náročné na psychiku. Přesto při mém třetím startu na Tour za US Postal patřil letošní ročník z našeho pohledu k nejjednodušším," řekl Padrnos na tiskové konferenci v Praze. Za první zlomový moment závodu považuje úvodní horskou etapu. "Až první kopec vždy naznačí, jak na tom kdo je. Třeba Lance zůstal vepředu s Bassem a jejich síly byly rovnoměrné, to jej možná trochu zaskočilo," naznačil Padrnos.

Po závěrečné etapě v Paříži opět tým slavil v Grand Hotelu. "Byla to večeře se sponzory, se všemi lidmi co se kolem týmu točí. Pozváni byli i přátelé, takže tam nakonec bylo 460 lidí, spíše to byla taková oficialita," líčil Padrnos.

Zda bude Armstrong usilovat za rok o sedmé prvenství, zatím nikdo neví. "Snů a vizí má několik. Mluvil o Giru, rekordu v hodinovce, ale do týmu přichází nový sponzor a program nezná nikdo. Faktorů je však více. V roce 2005 bude nová Pro Tour, stáje první divize budou muset jet všechny velké závody a co pojede Lance, je otázkou. Tým se teprve staví, hledají se závodníci, možná někdo odejde," vykládal Padrnos.

Svědomí mám čisté

Českému závodníkovi vyprší smlouva koncem roku. "Jednám, projevil jsem zájem v týmu pokračovat a nevidím v tom problém," nedělá si starost o svou cyklistickou budoucnost. Problém kolem jeho vyšetřování v Itálii jej nechal prý zcela v klidu. Zpráva se objevila těsně před startem Tour a Padrnosovi dokonce hrozilo vyloučení ze závodu.

"Nějaký italský novinář prodal francouzským novinám tři roky starou zprávu. Vůbec neznal, jak se ten případ vyvíjí. Mě to osobně ani trochu nerozhodilo, věděl jsem, že jsem nikdy žádnou zakázanou látku nevzal. Italská justice má však své kroky a u soudu se musí uzavřít případ, i když třeba policie někomu zabaví tužku," vysvětlil Padrnos. Podle něj šlo o součást kampaně proti jeho stáji a hlavně Armstrongovi. "Před startem se objevila i zpráva bývalé masérky stáje, že ještě před onemocněním rakovinou Lance dopoval," pokračoval Padrnos.

Nominace na OH jej mile překvapila

Podobně jako Armstrong se český jezdec neobjeví na olympijských hrách, kam jej svaz nenominoval. "Nominace mě mile překvapila. Do Atén jedou lidi, kteří tam mají být. Pravidla byla dána předem. Hrazdíra ziskem titulu v časovce ukázal, že špatný nebude. Sosenka vyhrál silniční závod, který nebyl jednoduchý. Svorada má šanci zaspurtovat a Andrle mu může hodně pomoci," vysvětlil svá slova. "Být na olympiádě je úžasná věc. Já jsem řekl, že bych se k tomu vyjádřil až po Tour, protože člověk neví, jak na tom bude. Je to hrozně náročný závod po psychické i fyzické stránce," uzavřel Padrnos.

Kritérium na Václavském náměstí pojede v pátek již podruhé. "Ten dav lidí, který přijde, vytvoří krásnou atmosféru," věří. "Není to jednoduchý závod, dvě hodiny se stoupáním na kostkách se zajídají. Přijdou však fanoušci a to je příjemné," těší Padrnos.

Armstrongovi průvodce dělat nebude

Armstronga v Praze doprovázet nebude. "Chce něco vidět a myslím, že průvodce až tak moc nepotřebuje. Jeho přítelkyně Sheryl Crowová v Praze byla již v roce 1992 a jistě představu, který podnik navštívit, má," míní Padrnos. Americká zpěvačka doprovázela svého přítele prakticky po celou Tour. "Jen si párkrát někam odskočila za prací a při horské časovce, když jela za Lancem, tak z toho, co lidi dokáží, byla docela v šoku," prozradil Padrnos.

Reklama