Hlavní obsah

Armstrong přijel do Prahy rozladěný

PRAHA

Fenomenální americký cyklista Lance Armstrong, který v neděli oslavil rekordní šesté vítězství v řadě na slavném etapovém závodě Tour de France, přistál ve čtvrtek večer před devatenáctou hodinou soukromým letadlem v Praze Ruzyni. "K České republice mám zvláštní vztah, protože Pavel Padrnos je pevnou součástí našeho týmu," řekl po příletu Armstrong.

Článek

Se slavným Texasanem přiletěla i jeho o deset let starší přítelkyně, známá zpěvačka Sheryl Crow. Zatímco cyklistický král je v Praze poprvé, zpěvačka tu byla před sedmi lety.

Armstrong přicestoval z Nizozemska, kde vyhrál v úterý kritérium v Stiphoutu, hodně rozladěný. Když odjížděl v autě pryč z prostoru cíle, přejel jednomu fanouškovi v davu nohu. Dvaatřicetiletý muž ve vzteku rozbil u auta zadní okno a byl zatčen policií.

Při výslechu uvedl, že proti Armstrongovi nic nemá, ale rozčílilo ho, že cyklista nereagoval na jeho výkřik bolestí. Navíc údajně z Armstrongova vozu zmizely kromě fotoaparátu další blíže nespecifikované věci.

Velvyslanec se nedočkal

Armstrong zrušil celý čtvrteční večerní program v Praze. Po přistání seděl v letadle, i když byl na ploše očekáván. Z letadla mezitím vykládali jeho věci, bicykly a dokonce i kytaru. Ve sběrně sázkové kanceláře Tipsport na Strahově měl vsadit částku 600 dolarů na vítěze olympijské časovky v Aténách, které se sám nezúčastní.

Výtěžek z případné výhry, v opačném případě vsazená částka, která v přepočtu činí necelých 18 000 korun, mají být poukázány klinice dětské hematologie a onkologie v motolské nemocnici.

"Pan Armstrong má ve smlouvě tuto akci a určitě se sázka uskuteční," řekl Právu ředitel sázkové kanceláře Tipsport Vratislav Randa, který na cyklistu marně čekal na Strahově. "Dojde k tomu v průběhu pátku, zřejmě někdy odpoledne, v centru města, aby nebyl narušen Armstrongův program. Čas a místo budeme upřesňovat v průběhu čtvrtečního večera a pátečního dopoledne," dodal.

Armstronga se nedočkal ani velvyslanec USA v Praze William J. Cabaniss, který s ním měl povečeřet po dvacáté hodině ve své rezidenci. Armstrong na letišti prohlásil, že se do Prahy těší, ale je velmi unavený a poněkud znechucený událostmi v Nizozemsku. Poté odjel do svého dočasného pražského sídla, kterým je Villa Barrandov. Zda se cyklista s velvyslancem setká, není jasné.

Snad uvidí i Prahu

Dnes dopoledne by měl Armstronga podle programu přijmout na Staroměstské radnici pražský primátor Pavel Bém, následovat bude návštěva kliniky dětské hematologie a onkologie v motolské nemocnici, kde chce cyklista, který v minulosti překonal rakovinu, pozdravit pacienty.

Oběd se sponzory čeká na Armstronga v hotelu Marriott. "Kromě závodu bych rád viděl i něco víc. Všichni o Praze hodně mluví," naznačil v ČT slavný cyklista, že exkurze jej láká.

"Lance se do Prahy hodně těšil. Trošku jsme spolu kritérium probrali ještě než jsme se v Paříži po Tour rozloučili. Upozornil jsem ho, že na trati budou kostky. Ale závod bude mít určitě patřičnou atmosféru," uvedl Pavel Padrnos.

Předpokládá se, že Václavské náměstí bude pěkně napěchované. Diváci, mezi nimiž se nejspíše objeví i fotbalisté Sparty v čele s Karlem Poborským, mají vstup zdarma, navíc jde o jeden z mála startů slavného borce stáje US Postal v Evropě.

Po pátečním vystoupení v Praze se Armstrong ukáže ještě v sobotu v německém Bühlu. "Pak Lance odletí domů, v plánu má dovolenou s dětmi," nastínil program lídra US Postal Padrnos.

Reklama

Související témata: