Hlavní obsah

Leverkusen by místo Ligy mistrů raději zůstal doma

Již v úterý, tedy kolo před koncem druhé fáze Ligy mistrů, si mohou zajistit postup do čtvrtfinále čtyři týmy. Slavit se může v Barceloně, Miláně, Londýně a Amsterdamu, za předpokladu, že zmiňované týmy zvítězí. Katalánskému velkoklubu dokonce stačí proti Leverkusenu remíza, což podle letošních statistik nevypadá na velký problém.

Foto: ČTK/AP

Robert Pires z Arsenalu (vpravo) a Richard Witschge z Ajaxu Amsterdam na snímku ze souboje Ligy mistrů z minulého týdne.

Článek

Barcelona ještě v této sezóně Ligy mistrů neprohrála, Leverkusen naopak v osmifinále ještě nezískal ani bod a jako jediný ze šestnácti účastníků už ztratil šanci na postup. Španělé proletěli podzimní částí bez ztráty bodu a teprve před dvěma týdny jim první ztrátu připravil Inter Milán, který s nimi uhrál bezbrankovou remízu. Zvlášť doma je Barcelona suverénní, v šesti zápasech na Nou Campu nastřílela šestnáct gólů a dostala jen čtyři.

Barca létá v oblacích

Sebevědomí jejích hráčů proto narostlo do mamutích rozměrů a nahlas se hovoří o tom, že "Barca" Ligu mistrů vyhraje. "Pro nás je zřejmě jednodušší získat místo v příštím ročníku Ligy mistrů tak, že ji letos vyhrajeme. Do čtvrtého místa se totiž v lize nevejdeme," přemítal záložník Gabri García, jehož tým je v lize až devátý. Trenér Antič se bude muset obejít bez zraněného kapitána Luíse Enriqueho, ze hry jsou také obránce Puyol a záložník Cocu.

Hráči Leverkusenu by prý raději zůstali doma. "Je to pro nás velká obtíž, protože to znamená o dva dny méně přípravy na sobotní zápas proti Wolfsburgu," prohlásil kouč Thomas Hörster. Jeho tým vypadl minulý týden z poháru a přišel o poslední šanci zahrát si v příští sezoně evropské poháry. "Je mi líto našich fanoušků a sponzorů. Do Španělska sice nejedeme zpívat a užívat si tamní kuchyně, ale kdo si myslí, že Barcelonu můžeme zaskočit, je snílek," uvedl manažer Reiner Calmund.

Shearer se pomstít nechce

Inter nastoupí proti Newcastlu a o náboj duelu se postaral už první vzájemný zápas. V něm byli vyloučeni Shearer s Bellamym a Velšanovi, který surově udeřil Materazziho, vyprší trest právě v úterý. Alan Shearer, jenž byl tehdy vyloučen za ránu loktem Cannavarovi, prý po pomstě neprahne. "To rozhodně ne. Cannavaro byl tehdy odhodlán se za mně přimluvit. Jsem jeho velkým obdivovatelem, je to skvělý obránce," vykládal Shearer.

Jeho spoluhráči Jermainu Jenasovi se splní dětský sen. "Italský fotbal sleduji odnepaměti. Když jsem byl kluk, snil jsem o tom, že bych někdy mohl hrát na San Siru. Pro mě je to největší stadion na světě," řekl dvacetiletý reprezentační záložník. Jeho tým ale na cestě za postupem čeká těžký úkol. Anglický tým už v Miláně nevyhrál přes čtyřicet let a Newcastle na své první vítězství v Itálii stále čeká.

Henry se hrne na trávník

Kouči Arsenalu Arsénu Wengerovi udělal radost Francouz Henry. V sobotu jej musel střídat kvůli křečím, ale dnes mu Henry slíbil, že v úterý nastoupí. "Sám se dnes hrnul na trénink," divil se Wenger. Byl to právě Henry, který v prvním zápase zničil AS Řím hattrickem. Hůř to vypadá s obranou, z níž pro zranění zřejmě vypadnou oba střední obránci Campbell a Keown.

Valencie si zkomplikovala život šokující prohrou s AS Řím a teď chce ztrátu dohnat v Amsterdamu. "Je to pro nás jako finále, protože hrajeme o naše setrvání v soutěži," řekl útočník Mista. Atmosféře uvnitř týmu nepřidala ani čerstvá domácí prohra s Atlétikem Madrid. "Máme na to, abychom se zvedli," tvrdí Mista. Také historikové dávají jeho klubu naději: Valencie ještě nikdy s nizozemským klubem neprohrála.

Reklama