Hlavní obsah

Zabel zase druhý, už počtrnácté v sezóně

CASTELLON DE LA PLANA

Německý cyklista a proslulý spurtér Erik Zabel má v letošní sezóně neuvěřitelnou smůlu. Již počtrnácté skončil na druhé pozici. Ve čtvrteční 157 kilometrů dlouhé šesté etapě cyklistické Vuelty s cílem v Castellonu jej pokořil dvojnásobný mistr světa a domácí miláček Oscar Freire.

Článek

Zabelův pomocník ze zdecimované stáje T-Mobile Tomáš Konečný, který byl jako nejlepší z tria Čechů celkově sedmnáctý, dojel dnes až mezi posledními se ztrátou téměř třinácti minut. Také jeho trápí žaludeční problémy, na Vueltě na rozdíl od čtyř stájových kolegů pokračuje, ale v průběžném pořadí se propadl na konec první stovky.

Beltran udržel zlatý trikot

V první skupině mezi 78 jezdci naopak dorazil do cíle Španěl Manuel Beltran a nadále mu patří zlatý trikot pro lídra pelotonu. Poměrně vysoké tempo v dnešní etapě dlouho udávali Belgičan Kevin Hulsmans a Ital Manuel Quinziato, kteří se odpoutali už na osmnáctém kilometru. Průběžně měli k dobru až jedenáct minut a v úniku vydrželi 115 kilometrů.

Teprve při stoupání do Alta Desierta, kde se soutěžilo o vrchařskou prémii druhé kategorie, peloton uprchlíky pohltil a roztrhal se na skupinky. V té čelní chyběl elitní spurtér Ital Alessandro Petacchi, s nímž Zabel na letošní Vueltě už dvakrát těsně prohrál. Dnes jej však o centimetry porazil Freire, třetí skončil Australan Stuart O'Grady.

"Necítil jsem se nikterak silný na dnešní spurt, ale měl jsem dobrou pozici. Vítězství mi dodalo morální sílu před mistrovstvím světa," řekl Freire, šampión z let 1999 a 2001. Zabel si mohl jen povzdechnout, že mu vavřín znovu těsně unikl. "Byl to pech, tvrdě tady bojujeme o každý metr," řekl.

Stáj přišla o dalšího člena

Ze sestavy jeho stáje dnes odstoupil se žaludečními problémy další člen - Němec Andreas Klier. Jezdci z německého týmu se přiotrávili rybím salátem, už ve středu musela odstoupit trojice Stefen Wesemann, Thorsten Hiekmann a Santiago Botero. "Cadel Evans a Erik jsou jediní v pořádku," řekl šéf týmu Mario Kummer.

V pátek zavede sedmá etapa peloton Vuelty z Castellonu po 170 km do Valencie.

Vuelta - 6. etapa (157 km)
1. Freire (Šp.)3:48:23
2. Zabel (Něm.)
3. O'Grady (Austr.)
4. Moreni (It.)
5. Perdiguero
6. Fernandez (oba Šp.)
7. Garzelli (It.)
8. Valverde
9. Garate
10. Pasamontes (všichni Šp.)stejný čas
...
115. Hruška-8:29
170. Andrle-12:54
171. Konečný (všichni ČR)-12:54
Průběžné pořadí
1. Beltran (Šp.)22:35:39
2. Landis (USA)stejný čas
3. Menšov (Rus.)-4
4. Valverde-9
5. Evans (Austr.)-16
6. Joachim (Luc.)-23
7. Mancebo-39
8. Quesada (oba Šp.)
9. Peňa (Kol.)oba -47
10. Hamilton (USA)-50
...
91. Konečný-14:12
138. Hruška-27:03
166. Andrle-34:02

Reklama

Související témata: