Hlavní obsah

Horáková je mistryní světa ve fourcrossu

Životního úspěchu dosáhla na mistrovství světa horských kol ve francouzském Les Gets česká reprezentantka Jana Horáková. V sobotu nečekaně získala titul v disciplíně fourcross a postarala se o nejlepší výsledek české reprezentace na šampionátu. "Hodně záleželo na startech a ty mi vycházely. Je to super pocit," radovala se vítězka.

Foto: Jan Němec

Mistryně světa ve fourcrossu Jana Horáková.

Článek

Stříbrná z letošního ME měla mírně ulehčenou roli tím, že do závodu nenastoupila největší favoritka Chaussonová z Francie. Mnohonásobná mistryně světa si totiž při tréninku na sjezd zlomila ruku a nemohla startovat ani v jedné ze svých parádních disciplín.

Horáková postoupila bez problémů do finále, kde hned v první zatáčce zavřela obě Američanky. "A až do cíle to zvládla suverénně. Všem vytřela zrak," charakterizoval závod Michal Prokop.

Kolize s Francouzem

Ten šel do fourcrossu mužské kategorie jako velký favorit - v Les Gets obhajoval titul, letos vyhrál Světový pohár a rovněž mistrovství Evropy. Jenže už v kvalifikaci to nebylo ono, byl až čtrnáctý. "Moc mi to nešlo, dráha mi příliš neseděla," řekl Právu Prokop.

Pak však vyhrál hladce semifinále a čekalo se, jak si povede ve finálové čtyřce. Do první zatáčky najížděl těsně první. "Ale Francouz Deldycke se tam cpal přede mě, trochu mě strčil loktem a pak jsem spadl. Myslel jsem, že je konec," popisoval finále, které ovládl Američan Carter.

Český biker po pádu nasedl na rozlámané kolo. Nefungovala mu přední brzda, měl ohnutá řídítka. "Ani jsem netušil, jestli na něm do cíle dojedu. Navíc jsem měl prach pod brýlemi a skoro nic jsem neviděl," říkal Prokop. Měl však štěstí v neštěstí, protože ve spodní polovině trati spadl Švýcar Rinderknecht. "Ještě se mi ho podařilo předjet a vyšlo to aspoň na ten bronz, který taky není špatný," dodal jezdec stáje Author. "Sice jsem zlato neobhájil, ale alespoň mám motivaci na další rok."

Titul mistra světa ve sjezdu vybojoval domácí Fabien Barel, úřadující mistr světa Minnaar z Jihoafrické republiky se musel spokojit se stříbrem. Smůlu měl jeden z favoritů Brit Peat, který měl dlouho nejlepší mezičas, ale v nájezdu na poslední skok upadl a bylo po nadějích. Nedařilo se ani Čechům. Nejlepší Adam Vágner byl v konkurenci 108 startujících 21., zkušený Michal Maroši až 45. "Neodhadl jsem rychlost při nájezdu do jedné zatáčky, vyneslo mě to ven, až lidi utíkali," řekl Maroši k velkému časovému odstupu.

Hanušová osmnáctá

Počasí pro nedělní závody v cross country se oproti sobotě rapidně změnilo. Celou noc a dopoledne hustě pršelo a trať byla pořádně těžká. Nejlépe se s ní mezi ženami vyrovnala největší favoritka Norka Gunn-Rita Dahleová, která v letošní sezóně vyhrála vše, co se dalo - olympiádu, mistrovství světa i Evropy, Světový pohár i MS v maratónu. Stříbro vybojovala Polka Wloszczowská, třetí dojela Kanaďanka Sydorová.

Naše jednička Kateřina Hanušová, která obléká dres americké profistáje Luna Women, skončila na solidním osmnáctém místě.

Stejně jako mezi ženami ovládl i mužský závod olympijský vítěz - pro titul si dojel Francouz Julien Absalon. Na rozbahněné trati začal nejlépe Švýcar Frischknecht, za ním jel Polák Galinski. Zhruba v polovině závodu se na čelo dotáhl Absalon a nikdo s ním nedokázal držet krok. Na start se nepostavil stříbrný z OH Španěl Hermida, jenž měl zvýšenou hladinu hematokrytu, podle regulí UCI je ve 14denní pracovní neschopnosti a čeká ho další test.

České barvy nakonec reprezentoval jen Milan Spěšný, ale skončil hluboko v poli poražených. Radim Kořínek totiž nemohl startovat kvůli zdravotním problémům. "Projevila se u něj silná alergická reakce na dezinfekční sprej, kterým si postříkal natlučené koleno ze závodu štafet. Nohu měl strašně oteklou, takže zvítězilo zdraví," vysvětlil Michal Pick, šéf týmu ČS MTB, kde Kořínek závodí.

MS horských kol
Cross country - muži: 1. Absalon 2:20,37 h, 2. Ravanel (oba Fr.) +0,57 , 3. Frischknecht (Švýc.) + 1,44, ... 38. Spěšný (ČR) +20,45. Ženy: 1. Dahleová (Nor.) 2:02:12, 2. Wloszczowská (Pol.) +1:06, 3. Sydorová (Kan.) +1:45, ... 18. Hanušová +13:38, 47. Havlíková (obě ČR) +1 kolo.
Sjezd - muži: 1. Barel (Fr.) 2:40,78 min., 2. Minnaar (JAR) +0,58, 3. Hill (Austr.) +1,42, ... 21. Vágner +7,40, 33. Tatarkovič +10,36, 37. Hynčica +10,73, 45. Maroši +15,27, 68. Charvát (vš. ČR) +20,84. Ženy: 1. Quinová (N. Zél.) 3:08,04, 2. Suemasaová (Jap.) +2,78, 3. Grosová (Fr.) +3,98. Junioři: 1. Saldini (Fr.) 2:48,69, ... 29. Čep +15,49, 48. Bárta +24,65, 49. Kotrla +26,98, 55. Takač (vš. ČR) +39,37. Juniorky: 1. Hagenová (N. Zél.) 3:09,24.
Fourcross - muži: 1. Carter (USA), 2. Deldycke (Fr.), 3. Prokop (ČR), 4. Rinderknecht (Švýc.), 5. King (USA), 6. Tamme, ... 12. Maroši, 28. Tatarkovič, Hynčica (vš. ČR) nepostoupil z kvalifikace. Ženy: 1. Horáková (ČR), 2. Kinterová, 3. Llanesová (obě USA), 4. Jorgensenová (Švýc.).

Reklama