Hlavní obsah

Olympijský vítěz Hamilton použil krevní transfúzi

MADRID

Olympijský vítěz v časovce Tyler Hamilton po vítězném závodě v Aténách a na probíhající Vueltě neprošel dopingovým testem. Zástupci Američanova týmu Phonak oznámili, že výsledky zkoušek z 19. srpna i 18. září ukazují na použití zakázané krevní transfúze. Stáj se o prohřešku svého cyklisty dozvěděla z oficiálního prohlášení Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Článek

"Oba testy odhalily přítomnost smíšených populací červených krvinek, což je signálem užití krevní transfúze," citoval z dokumentu UCI mluvčí Phonaku Georges Lüdinger. Použitím cizí krve je možné zvýšit počet červených krvinek, a tím i výkonnost. Třiatřicetiletý Američan, který čeká na výsledky kontrolního testu, svou vinu popírá. "Tyler nám řekl, že nic neudělal," zprostředkoval jeho stanovisko Lüdinger.

Hamilton na Vueltě stejně jako v Aténách vyhrál časovku, ačkoliv v ní startoval se speciální bandáží na zraněné ruce. Před třináctou etapou se však k tomuto zdravotnímu problému přidaly ještě žaludeční potíže, a tak Američan z náročného závodu raději odstoupil.

O jeho pozitivním testu po časovce na Vueltě dnes informovala španělská média i uznávaný francouzský sportovní deník L'Équipe. Tým na 18. hodinu svolal tiskovou konferenci.

Reklama