Hlavní obsah

Hrazdíra v časovce na MS neuspěl

BARDOLINO

Časovkářské zlato obhájil na světovém šampionátu cyklistů Australan Michael Rogers. Na 46,75 km dlouhé trati v italském Bardolinu nenašel konkurenta, druhý Michael Rich z Německa za ním zaostal o minutu a 12 vteřin. Na startu byl i jediný Čech Michal Hrazdíra, který skončil se ztrátou více než čtyř minut jednatřicátý.

Foto: PRÁVO

Michal Hrazdíra

Článek

Na start posledního závodu první poloviny šampionátu se postavilo 46 jezdců, mezi nimi však z různých důvodů chyběla řada favoritů. Šestinásobný vítěz Tour de France Američan Lance Armstrong v závěru sezóny již nezávodí, olympijský vítěz Tyler Hamilton nejel kvůli dopingu a nestartoval ani třetí z Atén Bobby Julich.

Aténský olympijský start byl posledním pro stříbrného Rusa Vjačeslava Jekimova, do Itálie nepřijel ani mistr světa z roku 2002 Santiago Botero z Kolumbie. Doping vystavil stop také Britu Davidu Millarovi, střevní potíže zase nepustily na trať Jana Ullricha z Německa.

Skvěle připravený Rogers

Nejlépe rozjel závod v letošním roce zdravotními problémy pronásledovaný a nakonec bronzový Kazach Alexander Vinokurov a na šestém kilometru měl k dobru před Uwem Peschelem z Německa 11 sekund. Třetí Američan David Zabriskie byl pomalejší o další vteřinu a stejně na tom byl i pětadvacetiletý Rogers.

Hrazdíra, který obhajoval loňské osmé místo z kanadského Hamiltonu, nebyl viditelně ve své kůži. Jel těžce a až třicátý mezičas naznačoval, že dnes pro něj zůstane elitní desítka tabu.

Na druhém mezičase na 27. kilometru už bylo jasné, že Rogers přijel do Itálie skvěle připraven: před Vinokurovem vedl o 31 sekund. Zdálo se, že Zabriskie by mohl nahradit na stupních vítězů své mnohem slavnější kolegy, mistr USA však v závěru neudržel tempo a klesl na páté místo.

Larsson dlouho vedl

Prvním, kdo stlačil výsledný čas pod hodinu, byl čtyřiadvacetiletý Švéd Gustav Erik Larsson. Na prvním místě výsledkové listiny vydržel hodně dlouho a zdálo se, že by mohl dosáhnout na medaili. To však jen do doby, než cílem projeli poslední tři jezdci startovního pole, kteří jej přece jen odsunuli na čtvrtou pozici.

Vinokurov zdolal Švéda o devět sekund a skvělým závěrem se na stříbrný stupeň vyhoupl před rokem třetí Rich, který přitom byl na 27. kilometru až šestý. Australan Rogers si bezpečně dojel pro zlato a jeho náskok před Richem byl propastný.

Pro Rogerse byl navíc dnešní den zlatý dvojnásobně. Vedle zlaté medaile za dnešní vítězství totiž dostal i tu, kterou po přiznání dopingu vrátil před rokem původně zlatý Millar.

Časovka
Muži elite (46,75 km)
1. Rogers (Austr.)57:30
2. Rich (Něm.)-1:12
3. Vinokurov (Kaz.)-1:24
4. Larsson (Švéd.)-1:33
5. Zabriskie (USA)-1:36
6. Bruseghin (It.)-1:37
7. Wauters (Belg.)-1:56
8. Cancellara (Švýc.)-2:10
9. Gutierrez (Šp.)-2:23
10. Peschel (Něm.)-2:28
...
31. Hrazdíra (ČR)-4:24

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články