Hlavní obsah

Bělorus Sijucov na MS zaskočil favority

VERONA

Běloruský cyklista Konstantin Sijucov zaskočil všechny favority na MS v italské Veroně a vyhrál závod s hromadným startem jezdců do 23 let. Sijucov dorazil do cíle s minutovým náskokem, ve spurtu o stříbro byl úspěšnější Thomas Dekker z Nizozemska před třetím Dánem Madsem Christensem. Z tria českých jezdců byl nejlepší pětadvacátý Lukáš Fůs.

Článek

Na start pátečního závodu se postavilo celkem 170 jezdců, na něž čekalo patnáct okruhů o celkové délce 177 kilometrů. Podle tradičního scénáře mistrovství světa se v úvodní třetině nic nedělo, celý peloton jezdil pohromadě a v něm i trojice českých závodníků Fůs, Martin Mareš a Jan Bárta.

Až v pátém kole ujel Lotyš Saramotins, ale jeho čtyřicetisekundový náskok v následném okruhu peloton zlikvidoval. Stejně si vedla dvojice Duggan z USA a Australan Dawson, na jejichž dostižení měli zásluhu především domácí italští jezdci, a velmi aktivně si počínal vpředu pelotonu i Fůs, který před rokem na MS v kanadském Hamiltonu vybojoval bronz v závodě juniorů.

Před koncem sedmého okruhu unikla z pelotonu pětice jezdců včetně Mareše, získala náskok čtvrt minuty, ale vpředu vydržela jen půl okruhu. Těsně po dojetí se zrodil rozhodující únik šestnácti cyklistů, v této skupině však již nikdo z Čechů nebyl.

Pro Italy medaile nezbyla

V devátém kole se z vedoucí skupinky odpoutala dvojice Sijucov a domácí závodník Pozzovivo a rychle si vytvořila minutový náskok. S ním také vjelo toto duo do posledních čtrnácti kilometrů a diváci kolem tratě byli přesvědčeni, že jejich jezdec získá zlato.

Sijucov to však nedopustil a ve stoupání ukázal mladému Italovi záda. Do cíle přijel s více než minutovým náskokem a Pozzovivo zůstal bez medaile. Ze skupiny jej totiž dojeli Dekker s Christensem a v závěru měli více sil.

Nejen diváci tak byli smutní, ale i věhlasný domácí profesionál Gilberti Simoni, který nejlepší trojici předával medaile a Ital mezi ní chyběl. První skupina se nakonec zcela roztrhala a do cíle přijížděli jezdci po jednom, v té druhé větší spurtoval i Fůs, ale zbylo na něj až 25. místo.

Jezdci do 23 let - hromadný start (177 km)
1. Sijucov (Běl.)4:33:33
2. T. Dekker (Niz.)-1:01
3. Christensen (Dán.)-1:02
4. Pozzovivo-1:09
5. Nibali (oba It.)-1:30
...
25. Fůs-2:40
52. Mareš-5:57
72. Bárta (všichni ČR)-16:12

Reklama

Související témata: