Hlavní obsah

Freire je potřetí cyklistickým mistrem světa

VERONA

Španělský cyklista Oscar Freire se stal potřetí mistrem světa v silničním závodu s hromadným startem. Stříbrnou medaili získal po 265 kilometrech ve spurtu Němec Erik Zabel, bronz před domácími fanoušky v italské Veroně vybojoval Luca Paolini.

Článek

"Klobouk dolů. Potřetí mistr světa, to se hned tak nikomu nepovede. Zaslouží obdiv," vysekl závodníkovi stáje Rabobank poklonu jeden ze dvou českých zástupců Tomáš Konečný. Češi přijeli do cíle za sebou ve druhé velké skupině na 56. resp. 57. místě. Z 200 startujících dokončilo jen 87 lidí.

Fiaskem skončil závod pro největšího favorita Paola Bettiniho, olympijského vítěze z Atén. Závod mu nesedl a zřejmě ani neunesl obrovský tlak na svou osobu. V kopci na lídra italského týmu museli čekat domestici, stále ledoval koleno a ve čtrnáctém z osmnácti okruhů k velké lítosti miliónu fanoušků podél trati slezl z kola.

Italové nevěděli, co dělat

"Když odstoupil, Italové nevěděli, co mají dělat. Těžili z toho Španělé a Němci," popisoval Konečný, jenž odpadl ve stoupání dvě kola před cílem. "Osobně jsem celkem spokojený, protože jsem ani moc nedoufal, že takhle nesmyslně dlouhý závod dokončím," přiznal po absolvování bezmála 270 kilometrů.

"Poté, co jsem kvůli zdravotním problémům musel odstoupit z Vuelty, jsem skoro pět dní neseděl na kole a v tréninku to nebylo ono," dodal jezdec německé stáje T-Mobile.

Aktivně si počínal i Ondřej Sosenka, jenže když se v závěru lámal chleba a z pelotonu odskočila asi dvacetičlenná skupina, nefiguroval v ní. "Mrzí mě to, stačilo najet dopředu, to věděl každý. Chyběl mi kousek, s Lotyšem Vajnštejnsem jsem byl první, komu tam udělali díru," litoval jezdec italského týmu Acqua e Sapone.

"Chtěl jsem tady zajet co nejlíp, dost mi na tom záleželo. Ale na to, že jsem spíš typ na etapáky, výsledek nakonec beru, i když to pochopitelně mohlo být lepší."

Spurtéři šokovali

Přestože každý čekal souboj nejlepších vrchařů, neboť peloton musel celkem osmnáctkrát zdolat čtyřkilometrový táhlý kopec, nic takového se nekonalo. "Je to tím, že se profipeloton stále více vyrovnává," mínil Sosenka.

V čelní skupině, z níž v posledních kilometrech ještě pár borců odpadlo, se udrželi i elitní spurtéři a obsadili prvních pět míst. Za Freirem, který letos vyhrál mj. klasiku Milán-San Remo či etapu na Vueltě, skončil druhý Němec Erik Zabel, třetí po strkanici s Australanem Davisem domácí Luca Paolini, jenž zachránil italskou cyklistiku od blamáže.

Silniční závod - muži elite (265 km)
1. Freire (Šp.)6:57:15 (průměr 38,179 km/h)
2. Zabel (Něm.)
3. Paolini (It.)
4. O'Grady
5. Davis (oba Austr.)
6. Valverde (Šp.)
7. Boogert (Niz.)
8. Horner (USA)
9. Cunego (It.)
10. Schleck (Luc.)stejný čas
...
56. Sosenka
57. Konečný (oba ČR)oba -4:26

Reklama

Související témata: