Hlavní obsah

Čeští cyklisté předčili na MS očekávání

PRAHA

Takové výsledky nečekal asi ani ten největší optimista. Čeští silniční cyklisté vybojovali na mistrovství světa v Itálii tři medaile a v hodnocení zemí obsadili druhé místo za Německem. O všechny cenné kovy se sice postarali junioři, ale to nijak nesnižuje celkový velmi dobrý dojem z vystoupení českých barev.

Článek

Tereza Huříková získala překvapivé zlato v časovce, Roman Kreuziger vybojoval titul v silničním závodě jednotlivců a v jízdě proti chronometru přidal stříbrnou medaili.

Skoro nikdo z nominovaných nepředvedl vyložený propadák a dávno už neplatí to, že se Češi jezdí MS jen zúčastnit, jako tomu bývalo v letech minulých. Potěšující je především to, že má naše cyklistika díky mladým závodníkům optimistické vyhlídky i do budoucna. Platí to zejména o Kreuzigerovi, Huříkové, která však nadále hodlá preferovat horská kola, ale také o Fůsovi, Marešovi a dalších.

Sosenka s Konečným se neztratili

V elitní mužské kategorii Sosenka ani Konečný rozhodně nezklamali, za očekáváním však zůstal Hrazdíra v časovce. Oba čeští silničáři dokázali, že byli nominováni právem, protože v danou chvíli měli nejlepší formu. I když toho po těžké sezóně ve svých zahraničních týmech už mají plné zuby.

Uznání zaslouží už za to, že 265 kilometrů přetěžký závod dokončili 112 borců z 200 startujících. Zabalili to mj. Italové Bettini, Garzelli, Australan Evans, Ukrajinec Popovyč a mnoho dalších velikánů.

"Kluci se neztratili. Být tam takových Sosenků nebo Konečných dvanáct, asi bychom někoho vpředu měli. Ale realita je jiná, vždyť někteří jako třeba Padrnos reprezentaci prakticky bojkotují," řekl šéf české výpravy na šampionátu Jiří Ženíšek "Určitě můžeme být veselí, hlavně díky juniorům. Ukázalo se, že i v České republice se dají vychovat velké talenty."

Všechno klapalo

Ženíšek vedl na MS reprezentaci spolu s Vladimírem Vávrou. Oba jsou sportovními řediteli ve svých týmech eD'system-ZVVZ resp. PSK Whirlpool a ukázalo se, že tato varianta je ideálním řešením.

"Všechno klapalo po dlouhé době super. Měli jsme stoprocentní zajištění, o nic jsme se nemuseli starat. Rád bych tímto svazu a hlavně pánům Ženíškovi s Vávrou poděkoval, že to na mistrovství světa konečně fungovalo, jak má," řekl Tomáš Konečný.

Svaz by měl co nejdříve a ne jako nyní pár dní před MS ustanovit Ženíška a Vávru jako odpovědné osoby za mužskou reprezentaci, což by bylo kvitováno především ze strany závodníků.

Dosavadní kouč Regec byl v tichosti z blíže nespecifikovaných důvodů odvolán, ale prý má začít dělat trenéra žen, nad čímž mnozí kroutí hlavou. A jediná česká solidní ženská cyklistka Lada Kozlíková za současné situace dál reprezentovat nehodlá...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články