Hlavní obsah

Cyklokrosař Mlynář vyhrál závod SP v Belgii

WORTEGEM-PETEGEM

Překvapivým vítězem úvodního závodu letošního ročníku Světového poháru cyklokrosařů v Belgii se stal český reprezentant Zdeněk Mlynář. Závodník klubu Sparta Praha porazil v závěrečném spurtu vedoucí skupiny všechny favorizované Belgičany.

Článek

Mlynář se po úvodním dílu ujal vedení v prestižním seriálu a zároveň se vyhoupl do čela světového žebříčku, které dlouhé roky okupovali výhradně belgičtí jezdci. Další český jezdec Kamil Ausbuher skončil sedmý.

"Je to super výsledek," radoval se reprezentační trenér Petr Klouček po závodě ve Wortegem-Petegemu. "Doufal jsem, že bych mohl být někde vpředu, ale tohle mě ani nenapadlo," řekl ČTK Mlynář, jenž se cyklokrosu začal vážně věnovat po několikaleté pauze. Svým triumfem šokoval triumfem celou Belgii. "Všichni se tady tváří, jak kdyby jim umřel král," popisoval náladu v zemi cyklokrosové velmoci s úsměvem Klouček.

Mlynář, juniorský mistr světa z Eschenbachu 1995, startoval z poslední řady, ale na rychlé a suché trati se dral stále dopředu. "Procpat se tam bylo dost náročné," prohlásil pozdější vítěz.

Aby toho nebylo málo, tak ve třetím kole ještě upadl, sedřel se, propadl se na konec pelotonu čítajícího 68 borců, ale ztrátu dokázal během dalšího okruhu dohnat. Pozici na čele si držel až do závěrečného spurtu početné skupiny.

Na dvousetmetrový trhák nepřišla odpověď

Asi 200 metrů před cílem nastoupil z vedoucí pozice a na jeho rychlost, jíž je pověstný na silnici, nikdo nestačil. Belgičané byli v šoku. Museli se spokojit až s dalšími příčkami na stupních vítězů. Porazil je borec, který po minulé sezóně figuroval až na stém místě světového žebříčku!

"Mě to jeho vítězství zas tolik nešokovalo. Trať spíš připomínala kritérium a byla pro něj jako stvořená. Když jsem ho v nájezdu do cílové rovinky viděl vpředu, tak už jsem o jeho vítězství nepochyboval," uvedl Klouček.

"Belgický reprezentační trenér Rudi DeBie říkal, že to pro ně moc dobré není, když je na domácí půdě Mlynář porazil. Ale pak dodal, že to alespoň oživí cyklokros jako takový," prozradil předseda cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky Čestmír Kalaš, ředitel příštího dílu SP v Táboře.

SP v cyklokrosu - Wortegem-Petegem (Belg.)
1. Mlynář (ČR)59:22 min.
2. S. Vanthourenhout (Belg.)všichni stejný čas
3. De Clercq (Belg.).
4. Berden (Belg.).
5. Nijs (Belg.).
6. Vannoppen (Belg.).
7. Ausbuher (ČR).
8. Van der Bergh (Niz.).
9. Groenendaal (Niz.).
10. Wellens (Belg.).
11. Dlask (ČR).
...
19. Kyzivát (ČR).
28. Pospíšil (ČR)+ 28
47. Zlámalík (ČR)+ 2:43
48. Šimůnek (ČR)+ 3:23
52. Štybar (ČR)+ 4:46

Reklama