Hlavní obsah

Cyklokrosařský šampion De Clercq měl doma růstové hormony

BRUSEL

Trojnásobnému mistrovi světa v cyklokrosu Mariu de Clercqovi hrozí disciplinární řízení. Podle belgického listu Het Nieuwsblad u něho v domě policie loni 4. září našla růstový hormon somatropin. Policisté navštívili De Clercqův dům v rámci rozsáhlé razie, v níž zavítali k 21 cyklistům.

Článek

Patřili k nim i silničáři Johan Museeuw, Chris Peers a Jo Planckaert, kterým belgická federace v minulém týdnu zastavila závodní činnost na dva roky. Všichni tři byli zapleteni do aféry kolem belgického veterináře Josiho Landuyta, který cyklistům prodával hormony.

De Clercqovi se dosud vyšetřování vyhýbalo, ale podle nových informací Het Nieuwsblad by se rovněž mohl dostat před disciplinární komisi. Slavného cyklokrosaře zpráva nemile překvapila. "Vůbec nic o tom nevím. V únoru říkali, že už je po všem, teď přišli s něčím novým. Vážně mě to vzalo, když jsem o tom slyšel," řekl De Clercq po nedělním závodu Světového poháru ve svém rodišti Wortegem-Petegemu, kde obsadil třetí místo za vítězným Zdeňkem Mlynářem.

Policisté loni De Clercqovi zabavili rovněž tréninkové deníky s přesnými záznamy o přípravě, výsledcích, prémiích a detailech o hodnotě jeho hematokritu v souvislosti s užíváním různých prostředků. Vyšetřovatelům později řekl, že šlo o materiál pro román, který chtěl napsat a jednalo se o smyšlené údaje.

De Clercqa čeká v souvislosti s loňskou razií minimálně další výslech, neboť s dalšími cyklisty svědčí v případu obviněného veterináře Landuyta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články