Hlavní obsah

Kozlíková odložila reprezentační trikot

PRAHA

Česká ženská cyklistika přišla - alespoň dočasně - o svůj největší klenot. Mistryně světa z roku 2002 a pátá závodnice olympijské časovky v Aténách Lada Kozlíková se kvůli výhradám vůči přístupu svazu cyklistiky vzdala reprezentačního dresu jak na silnici, tak na dráze a odchází do zahraniční profesionální stáje.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

Rozhodnutí první dámy české ženské cyklistiky serveru Sport.cz potvrdil generální sekretář Českého svazu cyklistiky Slavomír Svoboda. "Lada v pondělí na vlastní žádost ukončila reprezentační činnost. Současně požádala o uvolnění z resortu ministerstva vnitra, které zajišťovalo ji a jejího trenéra, a rozhodla se odejít do profesionální zahraniční stáje," řekl Svoboda.

Své rozhodnutí avizovala Kozlíková už na počátku října, po vystoupení na mistrovství světa ve Veroně. "Pokud se situace nezlepší, tak to byla moje poslední reprezentační akce. Za výsledky, které v poslední době děláme, si zasloužím lepší zajištění a především slušné chování," řekla tehdy závodnice.

Svaz však argumentuje tím, že předloňská mistryně světa patřila ke třem až čtyřem nejpreferovanějším reprezentantům. "Za poslední dva roky od nás dostala 1 700 000 korun. Její rozhodnutí mě velmi mrzí," zdůraznil prezident svazu Marian Štetina.

Mrzí lidský přístup

Kozlíková ovšem tvrdí, že jediné podpory se jí dostává od odboru sportu ministerstva vnitra a od olympijského výboru. "Svaz na nás víceméně kašle, nemáme vlastního trenéra," řekla Kozlíková. "To, že stojíme stranou zájmu a nemáme zajištění, bych překousla, ale mnohem více mě mrzí lidská stránka," uvedla cyklistka.

Rozhodnutí Kozlíkové ale nemusí být konečné. "Požádala nás o zaslání plánu činnosti reprezentace silničářů i dráhařů na příští rok, včetně složení realizačních týmů. Do 30. listopadu, kdy je z důvodu antidopingových kontrol uzávěrka nominací, se může rozhodnout, zda bude v reprezentační kariéře pokračovat," vysvětlil Svoboda.

Závodnice před časem dokonce nadhodila úvahu o změně občanství, kterou ovšem považuje až za krajní řešení. "Vše záleží na tom, zda se změní vztahy svazu k ženské cyklistice v následném čtyřletém olympijském cyklu," řekla Kozlíková. Podle Svobody při jednání o ukončení reprezentační činnosti otázka změny občanství nepadla.

Reklama