Hlavní obsah

Wiggins vyhrál jako první Brit po Simpsonovi závod Paříž-Nice

Britský cyklista Bradley Wiggins uhájil na závodu Paříž-Nice vedení i v závěrečné horské časovce a poprvé tento slavný závod vyhrál. Napodobil tak svého slavného předchůdce Toma Simpsona, jenž byl od roku 1967 posledním Britem, který na Paříž-Nice triumfoval.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Britský cyklista Bradley Wiggins se raduje z vítězství v závodě Paříž - Nice.

Článek

Jednatřicetiletý Wiggins měl před rozhodující horskou časovkou šest sekund k dobru před Nizozemcem Lieuwem Westrou. Svého největšího rivala dnes porazil o dvě vteřiny a připsal si s osmisekundovým náskokem celkové vítězství.

"Bylo to náročné. Vedl jsem jen o šest sekund a měl jsem trochu starosti, protože jsem věděl, že Westra je v kopcích silný. Naštěstí tam bylo pár rovnějších pasáží, které mi pomohly, ale i tak to bylo tvrdé," poznamenal Wiggins.

Trojnásobný olympijský vítěz v dráhové cyklistice připomněl Simpsona, jenž několik měsíců po svém triumfu v roce 1967 zemřel na Tour de France při výstupu na Mont Ventoux. "Znám dějiny cyklistiky, proto je to pro mě velká věc. Tohle je závod s velkou historií a je pro mě čest připojit se k Tomu Simpsonovi na seznamu vítězů Paříž-Nice," dodal Wiggins, jenž jezdí za britský tým Sky.

Cyklistický etapový závod Paříž-Nice (WorldTour) - 8. etapa (časovka 9,6 km):
1. Wiggins (Brit.) 19:12, 2. Westra (Niz.) -2, 3. Péraud (Fr.) -33, 4. Špilak (Slovin.) -47, 5. Coppel (Fr.) -51, 6. Valverde (Šp.) -52.
Konečné pořadí: 1. Wiggins 28:12:16, 2. Westra -8, 3. Valverde -1:10, 4. Špilak -1:24, 5. Van Garderen (USA) -1:54, 6. Jeannesson (Fr.) -2:13.

Reklama

Související témata: