Hlavní obsah

Kadlec byl na MS dráhařů v bodovacím závodě osmý

Melbourne

Cyklista Milan Kadlec obsadil na mistrovství světa dráhařů v Melbourne v bodovacím závodě na 40 kilometrů osmou příčku. Vyhrál domácí Cameron Meyer, který si prvenství zajistil po dramatickém průběhu až v samém závěru před Britem Benem Swiftem. Čtyřiadvacetiletý Australan získal už šestý světový titul na dráze, z toho třetí v bodovačce.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Dráhový cyklista Cameron Meyer z Austrálie

Článek

Kadlec se snažil být aktivní, ale nedokázal strhnout nikoho ze soupeřů ke společnému úniku a pokusu najet na peloton celé kolo. Zkušený český jezdec bodoval nakonec pouze při třech sprintech z celkových 16, což mu vyneslo šest bodů a osmé místo.

K radosti domácího publika si v závěru závodu na 160 okruhů zajistil zlatou medaili Meyer, když společně s Novozélanďanem Aaronem Gatem dojeli zbývající pole závodníků a připsali si 20 bodů. Gate však nakonec o cenný kov přišel. V posledním bodovaném sprintu vyhrál Swift, získal tím pět bodů a poskočil na druhou příčku před Belgičana Kennyho de Keteleho, který skončil před Gatem o dva body třetí.

"Na tento moment si budu pamatovat opravdu dlouho, na to se nezapomíná. Je to jedinečné vítězství na domácí trati, měl jsem neskutečnou motivaci," řekl Meyer v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport. "Ještě dvacet okruhů před koncem jsem věřil, že to mohu dokázat, i když jsem byl unavený, ale i díky divákům jsem v sobě našel sílu," uvedl Australan, který Swifta porazil o jediný bod.

Dramatické vyvrcholení přinesl i mužský sprint, v jehož finále proti sobě stanuli opět po roce Francouz Grégory Baugé a Brit Jason Kenny. Baugé, jenž loňský titul z Apeldoornu ztratil kvůli porušení dopingových pravidel, vyhrál vcelku s přehledem první jízdu, ale v té druhé vypálil Kenny okamžitě vpřed a svoji pozici dokázal uhájit. V nájezdu do poslední zatáčky ale vybočil z vymezené trati, čímž ovlivnil jízdu svého soka a o dílčí vítězství po výroku rozhodčích přišel.

Denis Špička, Adam Ptáčník a Filip Ditzel skončili shodně již v kvalifikaci, nejlepší z nich byl na 36. místě Špička.

V omniu žen se nedařilo o mnoho lépe Jarmile Machačové, jež dokončila dráhový víceboj na 21. příčce. Zvítězila Britka Laura Trottová.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Melbourne:
Muži:
Sprint - finále: 1. Baugé (Fr.) - Kenny 2:0 (10,493, 11,627), o 3. místo: Hoy (oba Brit.) - Perkins (Austr.) 2:0 (10,573, 10,348), ...36. Špička, 42. Ptáčník, 50. Ditzel (oba ČR).
Stíhací závod na 4 km - finále: 1. Hepburn 4:15,839 - Bobridge (oba Austr.) 4:16,313, o 3. místo: Gough (N. Zél.) 4:16,945 - Dennis (Austr.) 4:18,594.
Bodovací závod na 40 km: 1. Meyer (Austr.) 33 b., 2. Swift (Brit.) 32, 3. De Ketele (Belg.) 30, ...8. Kadlec (ČR) 6.
Ženy:
Omnium: 1. Trottová (Brit.) 28 bodů, 2. Edmondsonová (Austr.) 31, 3. Hammerová (USA) 36, ...21. Machačová (ČR) 109.
Keirin: 1. Mearesová (Austr.), 2. Gnidenková (Rus.), 3. Vogelová (Něm.).

Reklama