Hlavní obsah

Štybar zahájí silniční sezónu etapovým závodem v Dunkerque

Dunkerque

Dvojnásobný světový šampión v cyklokrosu Zdeněk Štybar, který se snaží prosadit na silnici, zahájí v pátek sezónu stejně jako loni etapovým závodem Čtyři dny v Dunkerque. Jezdec belgické stáje Omega Pharma-Quick Step by rád dosáhl na dobré umístění a přinejmenším vyrovnal třetí příčku v celkovém pořadí z minulého roku.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Štybar.

Článek

Cyklokrosová hvězda překvapila před rokem výborným výkonem i umístěním a ani letos nechce na severu Francie skončit v poli poražených. "Loni jsem vezl domů třetí místo, tak uvidíme, jak to půjde tentokrát," uvedl Štybar pro server cyclingnews.com.

"Závod pro mě bude důležitý z toho pohledu, abych věděl, jak daleko jsem v přípravě. Po Dunkerque budu v týmu i pro závod Kolem Belgie," dodal šestadvacetiletý jezdec.

Věří však, že formu má dobrou. "Mám za sebou týdny tvrdého tréninku a už se nemůžu dočkat, až se na závodech potkám s týmem," prohlásil Štybar na svém webu s výhledem na první letošní silniční start.

Po cyklokrosové části sezony odpočíval, dopřál si dovolenou a teprve poté se naplno vrhl do přípravy na silniční závody, k nimž chce podle svých plánů naplno přejít. "Na pár týdnů jsem opravdu vypnul, ale přitom jsem se snažil zůstat aktivní díky různým cvičením v posilovně a bazénu. Poté už jsem se začal naplno trénovat," připomněl Štybar, jenž poslední čtyři týdny strávil na Mallorce.

"Tvrdě jsem trénoval a všechno šlo podle plánu. Počasí bylo dobré i špatné, ale plány jsem kvůli tomu měnil jen jednou. A to, když jsem v lijáku místo do hor absolvoval trénink na rovině," popsal Štybar. "Nyní už je zase čas vrátit se k závodění," konstatoval.

V tréninku si prý i přidával. "Ano, bylo toho trochu víc, než jsem měl v plánech od trenéra Petera Hespela, ale v tomhle jsem asi nepoučitelný," řekl s úsměvem Štybar.

Jeho tréninkovými partnery byli na Mallorce například Němec Klier nebo Španěl Horrach. "A minulý týden mi tady hodně pomohl trenér Vojta Červínek. Řídil skútr a tréninky za motorkou mi zase trochu navodily závodní rytmus," uvedl Štybar.

Na největším španělském ostrově si mohl dlouhý pobyt vychutnávat i proto, že si pronajal apartmán, jejž využíval v rámci cyklokrosové sezóny. "V hotelu bych se za měsíc zbláznil. Musím říct, že mi ostrov Mallorca strašně přirostl k srdci a cítím se tady jako doma," pochvaloval si Štybar.

Reklama