Hlavní obsah

Třetí etapu Gira vyhrál Goss, lídr Phinney upadl a zranil se

Horsens
Aktualizováno

Australský cyklista Matthew Goss vyhrál ve spurtu třetí etapu Giro d'Italia, jejíž dojezd poznamenal stejně jako v neděli hromadný pád. Na zemi skončili vítěz druhé etapy Brit Mark Cavendish a také lídr závodu Američan Taylor Phinney, který se dlouho nezvedal. Při kolizi, do níž se zapletlo zhruba 15 jezdců, si poranil pravou nohu a loket.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Matthew Goss z týmu Orica Greenedge v cíli etapy Dira d´Italia v dánském Horsens.

Článek
Fotogalerie

Čeští cyklisté Roman Kreuziger a Jan Bárta dojeli ve stejném čase jako vítěz na 33., respektive 72. pozici. Celkově si mírně pohoršili, Bárta je třicátý a Kreuziger hned za ním. Jejich ztráta na čelo zůstala stejná něco přes půl minuty.

Kreuzigrovi se etapa v Horsens nezamlouvala. "Byl to další bláznivý den poznamenaný velkou nervozitou. Ty tři okruhy byly fakt nebezpečné, podle mě to na závod Grand Tour vůbec nepatří. V zatáčkách to bylo pokaždé na hraně. Bál jsem se, že to v nich před cílem lehne," uvedl na svém webu lídr stáje Astana, z jejíž sestavy postihl pád Itala Enrika Gasparotta. "Naštěstí se mu nic nestalo. Phinney dopadl hůř. Někdo říkal, že mu prolezl drát kotníkem," řekl Kreuziger.

Vicemistr světa Goss prolétl po 190 kilometrech cílem v dánském Horsens jako první následován Argentincem Juanem Josém Haedem a Američanem Tylerem Farrarem. Cavendishe vyřadil z boje o další prvenství pád, který podle všeho zavinil Ital Roberto Ferrari. Britský světový šampion donesl do cíle kolo na odřeném rameni v potrhaném dresu. "Nevěděl jsem, kdo je za mnou. Jel jsem si sprint podle svého," konstatoval Ferrari.

Phinney zůstal majitelem růžového trikotu s náskokem devíti sekund v čele průběžného pořadí před Britem Geraintem Thomasem, na slavnostní vyhlášení na stupních vítězů se přibelhal. "Na noze mám hlubokou ránu. Musel jsem při tom pádu na něco narazit. Snad to nebude nic vážného, ještěže je zítra volno," uvedl Phinney, jenž skončil v sanitce. V první chvíli po karambolu nebylo jasné, zda bude schopen pokračovat. "Po pádu jsem byl v šoku a zmatený, ale už v ambulanci jsem se začal cítit lépe," řekl vítěz úvodní časovky.

Dnešní program zahájila minuta ticha za belgického jezdce Woutera Weylandta, jenž před rokem po pádu právě ve třetí etapě Gira tragicky zemřel.

V úterý mají cyklisté volný den, během kterého se účastníci závodu přesunou do zhruba 1600 km vzdálené Verony. Tam se ve středu pojede časovka družstev. "My to máme celkem v pohodě. Daleko náročnější je to pro ostatní členy týmu, kteří museli třeba převážet auta," uvedl Kreuziger před cestou leteckým speciálem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 3. etapa Horsens - Horsens (190 km):
1. Goss (Austr.) 4:20:53
2. Haedo (Arg.)
3. Farrar (USA)
4. Démare (Fr.)
5. Renshaw (Austr.)
6. Hushovd
7. Kristoff (oba Nor.)
8. Feillu (Fr.)
9. Ferrari (It.)
10. Beppu (Jap.)
...
33. Kreuziger
72. Bárta (oba ČR)
všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Phinney (USA)9:24:31
2. Thomas (Brit.)-9
3. Rasmussen (Dán.)-13
4. Boaro (It.)-15
5. Navardauskas (Lit.)-18
6. Larsson (Švéd.)-22
7. Lancaster (Austr.)
8. Goss oba-23
9. Pinotti (It.)-24
10. Sergent (N. Zél.)-26
...
30. Bárta-34
31. Kreuziger-36

Reklama