Hlavní obsah

Pražské schody vyhrál Španěl Hermida před Hynkem a Škarnitzlem

Vítězem 19. ročníku exhibičního závodu horských kol Pražské schody, který se jel poprvé jako Memoriál Roberta Bakaláře, se stal Španěl José Antonio Hermida. Třiatřicetiletý mistr světa z roku 2010 vyhrál i přes defekt, který na trati měl, s náskokem téměř půl minuty před domácími jezdci Kristiánem Hynkem a Janem Škarnitzlem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

José Hermida ze Španělska zvítězil v cyklistickém závodu Pražské schody

Článek

"Byl jsem tady už třikrát, ale naposledy v roce 2005 a úplně jsem zapomněl, jak těžký závod to je. Říkal jsem si, že bych mohl mít šanci na vítězství, protože se cítím v dobré formě. Ale bylo to hodně rychlé a nechal jsem na trati duši i kolo," řekl po dojezdu Hermida, který chtěl jet letos i z úcty k Bakalářovi, známému komentátorovi, s jehož rodinou se dobře zná.

Stříbrný medailista z olympiády v Aténách v roce 2004 se držel v čele od samého začátku a postupně se soupeřům vzdaloval. Když už se zdálo, že ho nemůže na cestě za druhým triumfem v exhibici pod Pražským hradem nic zastavit, musel kvůli defektu měnit před stoupáním na Hradčanské náměstí společně s mechanikem zadní kolo a Hynek se Škarnitzlem ho dojeli.

Společně ale jeli jen pár kol a Hermida se od české dvojice utrhl podruhé. Kolo tak mohl do cíle donést vítězoslavně nad hlavou. Na rozdíl od úřadujícího světového a evropského šampiona Jaroslava Kulhavého, který před polovinou závodu odstoupil. "Jarda se šetří na neděli," řekl ČTK jeho osobní trenér Viktor Zapletal směrem k závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

"Všichni si myslí, že je to exhibice, ale za těch šest, sedm let, co to jezdím, to žádná exhibice nebyla. Vždy se jede naplno a bolí to," uvedl stříbrný Hynek a ocenil výkon vítězného Hermidy. "Byl na tom možná lépe než my s Honzou (Škarnitzlem) dohromady," řekl Hynek.

Mistr republiky Škarnitzl, jenž se podobně jako Kulhavý připravuje na olympijské hry v Londýně, získal alespoň diamantovou prémii v ceně 50 tisíc korun za vítězství v jednom z okruhů ve druhé polovině závodu.

Pražské schody, exhibiční závod na horských kolech:
1. Hermida (Šp.) 1:01:56,
2. Hynek (Česká spořitelna Specialized) -28,
3. Škarnitzl (Rubena Auto-Menčík Specialized) -1:00,
4. Kass (Něm.) -1:56,
5. Novák (Remerx Merida Kolín) -2:15,
6. Vokrouhlík (BMC Savo) -2:42.

Reklama

Související témata: