Hlavní obsah

Kreuziger se po sedmé etapě Gira posunul na sedmé místo

Rocca di Cambio

Český cyklista Roman Kreuziger se po sedmé etapě Gira d'Italia posunul na sedmé místo průběžného pořadí. Etapu s cílovým stoupáním v Rocca di Cambio vyhrál po 202 km jeho kolega z týmu Astana Paolo Tiralongo.

Foto: Astana cycling team

Roman Kreuziger v dresu Astany.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Sicilan Tiralongo porazil v závěrečných stovkách metrů obhájce loňského vítězství Michele Scarponiho. Třetí dojel Lucemburčan Frank Schleck. Kreuziger dokončil etapu na osmnáctém místě s odstupem 11 sekund ve vedoucí skupině, jež se v závěrečném kilometru roztáhla.

"Dopadlo to pro nás nádherně. Ten poslední kopec byl šitý na míru lidem, kteří v sobě mají takovou tu explozi a Tira měl tuhle etapu vytypovanou ještě před startem Gira. Je skvělé, že mu to vyšlo. Porazit Scarponiho na takovém kopci není žádná sranda, ale Tira měl dnes nejlepší nohy," pochválil Kreuziger týmového kolegu na svém webu.

Druhý český účastník Gira Jan Bárta obsadil jako nejlepší ze svého týmu NetApp 49. místo s odstupem 1:11 a celkově je třicátý.

Novým lídrem závodu se stal jako první Kanaďan v historii Ryder Hesjedal, jenž dnes dojel pátý a z růžového trikotu vysvlékl po jednom dni Itala Adriana Maloriho. Člen týmu Garmin-Barracuda vede o 15 sekund před Tiralongem, třetí je Španěl Joaquín Rodríguez.

Kreuziger má na sedmé pozici odstup 35 sekund, pět sekund za ním je další z favoritů na celkové umístění Ivan Basso.

"Pro mě se nic nemění, těch pár vteřin ztráty není žádná tragédie. Do posledního kopce jsem najel trošku zezadu a lehce jsem ztratil pozici. Po sjezdu jsem byl kolem dvacátého místa a s Bassem jsme se trošku prodírali dopředu. On byl nakonec asi o dvě vteřiny rychlejší, ale nic se neděje. Neměl jsem nohy na to, abych na těch posledních metrech poskočil extrémně dopředu, ale příště to snad bude lepší," uvedl Kreuziger.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 7. etapa Recanati - Rocca di Cambio (202 km):
1. Tiralongo 5:51:03, 2. Scarponi (oba It.) stejný čas, 3. F. Schleck (Luc.), 4. Rodríguez (Šp.) oba -3, 5. Hesjedal (Kan.) -5, 6. Pozzovivo (It.), 7. Moreno (Šp.), 8. Basso (It.) všichni -9, 9. Nieve (Šp.), 10. Brambilla (It.) oba -11, ...18. Kreuziger -11, 49. Bárta (oba ČR) -38.
Průběžné pořadí: 1. Hesjedal 26:16:53, 2. Tiralongo -15, 3. Rodríguez -17, 4. Vande Velde -21, 5. Stetina (oba USA), 6. Moreno oba -26, 7. Kreuziger -35, 8. Basso -40, 9. Caruso -45, 10. Cataldo (oba It.) -46, ...30. Bárta -1:21.

Reklama