Hlavní obsah

Rodríguez vyhrál etapu a vede Giro, Kreuziger zůstal čtvrtý

Assisi

Španělský cyklista Joaquín Rodríguez se díky vítězství v 10. etapě Gira d'Italia s cílem po stoupání v Assisi dostal do čela průběžného pořadí. Roman Kreuziger dojel v hlavní skupině s ostatními favority na devátém místě a zůstal čtvrtý.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Joaquín Rodríguez ze stáje Kaťuša se raduje z triumfu v 10. etapě Gira d´Italia, které ho katapultovalo i do čela celkové klasifikace

Článek

Druhý český účastník Gira Bárta dojel na 140. místě s téměř šestiminutovou ztrátou a celkově mu patří 59. pozice.

Rodríguez zaútočil v krátkém stoupání v centru historického poutního města a dojel si pro vítězství dvě sekundy před Polákem Bartoszem Huzarským. Týmový kolega Jana Bárty se postaral o největší dosavadní úspěch německé stáje NetApp, jež startuje na Giru na divokou kartu. Třetí skončil domácí Giovanni Visconti.

"Někteří novináři mi o tom dojezdu říkali a teď vidím, že byl opravdu jako dělaný pro mě. Když je cíl v takovémhle místě, tak to člověk musí využít ve svůj prospěch," řekl Rodríguez o závěrečném stoupání úzkými uličkami města.

Třiatřicetiletý Rodríguez z týmu Kaťuša se posunul do čela díky bonifikaci za vítězství a z růžového trikotu vysvlékl Kanaďana Rydera Hesjedala, před nímž nyní vede o 17 sekund. Třetí je Kreuzigrův kolega z Astany Paolo Tiralongo, český cyklista ztrácí na lídra 52 sekund.

Kreuziger očekával o něco lepší výsledek

"Výsledek jsem čekal o trošku lepší. Nejsem s ním stoprocentně spokojený. Závěr měl být podle itineráře, který jsme studovali, ještě prudší. Myslel jsem, že tam 'odpáráme' víc lidí, ale bohužel se ukázalo, že se plánku nedá ve všem věřit," uvedl na svém webu Kreuziger. "Musím znovu strašně poděkovat týmu, který pracoval fantasticky. Třeba Gasparotto tahal na začátku kopce a vyloženě se pro mě obětoval. Jinak by nahoru vyjel vpředu. Mně se jelo celkem dobře. Nic jsem neztratil, ale ani nevydělal," dodal pátý muž loňského závodu.

Středeční rovinatá etapa bude nejdelší v celém letošním Giru, měří 243 km.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 10. etapa: Civitavecchia - Assisi (187 km):
1. Rodríguez (Šp.) 4:25:05,
2. Huzarski (Pol.),
3. Visconti oba -2,
4. Pozzovivo (oba It.),
5. Gadret (Fr.),
6. Hesjedal (Kan.),
7. Slagter (Niz.),
8. Cataldo (It.),
9. Kreuziger (ČR),
10. Urán (Kol.) všichni -6,
...140. Bárta (ČR) -5:53
Průběžné pořadí:
1. Rodríguez 40:27:34,
2. Hesjedal -17,
3. Tiralongo (It.) -32,
4. Kreuziger,
5. Intxausti (Šp.) oba -52,
6. Basso -57,
7. Caruso -1:02,
8. Cataldo -1:03,
9. Capecchi (všichni It.) -1:09,
10. Urán -1:10,
...59. Bárta -14:34.

Reklama